сряда, 14 юли 2010, 15:35 ч.

Наплив за газ

Трайков кани и канадски фирми да дупчат морето за газ

BNews.bg

Трайков кани и канадски фирми да дупчат морето за газ

Само днес след като американският посланик Джеймс Уорлик представи проекта на компанията „Шеврон“ за добив на шистов газ в Североизточна България, енергийният министър Трайков покани и канадски компании да търсят газ.

Рано тази сутрин Трайчо Трайков се е срещнал със своя колега - министъра на търговията на Канада Питър ван Лоун. Българският министър е поканил официално канадска компания, която сондира в румънския шелф да участва и в българските конкурси за добив. Обикновено чрез дълбоко сондиране се добива газ от шисти.

„Стана дума за новите технологии за проучване и добив на газ за дълбоко сондиране, една от канадските компании сондира в румънския шелф и аз ги поканих да участват в процедурата и за българския", съобщи Трайков.

Само преди ден американският посланик Джеймс Уорлик представи проекта на щатската компания "Шеврон" за добив на шистов газ в Североизточна България. Засега енергийният концерн кандидатства пред икономическото министерство да получи разрешително за проучване на терена, където очаква да откри запаси от 25 млрд. куб.метра шистов газ.

Днес Трайков е поставил и въпроса за отмяната на визите за българските граждани, които пътуват до Канада. „Казах, че това много би увеличило подкрепата и за предстоящото сключване на Споразумението за разширено икономическо и търговско сътрудничество между ЕС и Канада, то е свързано и със свободното движение на хора", заяви още Трайков.

Той напомни, че България е една от само трите държави от ЕС, чиито граждани се нуждаят от визи за пътуване до Канада.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • Мартин Димитров - 22:32, 15 юли

    ТРАЙКОВ, НЕ СЕ ЗАНИМАВАЙ С НЕЩО КОЕТО НЕ РАЗБИРАШ!

Напиши коментар

Коментари