понеделник, 19 юли 2010, 8:11 ч.

Три в едно

Брюксел – градът на политиката, бирата и шоколада

BNews.bg

Брюксел – градът на политиката, бирата и шоколада

Ако е вярна приказката, че всеки българин разбира от политика, то е наложително всеки нашенец да посети поне веднъж в живота си Брюксел – столица на Белгия, но и наша втора столица от 2007-а година насам.

Брюксел е странна смесица от модерни небостъргачи и внушителни, стари сгради. Този двуезичен град, появил се през VI век като мочурливо селище на брега на река Сен (днес не съществува), в момента е средище на Европейския съюз и главна квартира на НАТО. И това си личи на всяка крачка.

В Брюксел Европа не е само около теб, но е и в краката ти, при това буквално, защото тротоарите са боядисани със синьото знаме и златните звезди. Освен това знамената на Европейския съюз са повече, отколкото тези на Белгия.

Който се озове в Брюксел, не бива да пропуска да види и централата на Европейската комисия - Berlaymop1240930_400nt.

Тя е построена през 1969 г. и се простира на общо 14 етажа. Самата комисия е разпръсната в общо 60 отделни сгради на отделните DG-та и не само. Въпреки това Berlaymont служи като главна квартира. От 2005 г. там са кабинетите на всички 27 комисари, офиса на президента Барозу и заседателната зала на комисията (на 13-ия етаж). От създаването си комисията винаги е била ситуирана в тази сграда. В нея в момента се трудят около 40 000 еврократи.

За туристите в Брюксел е задължително да видят и Grand Place, брюкселския импозантен пазар от XV век, разположен в центъра на Petit Ring.

Накратко това представлява петоъгълник от булеварди около централен Брюксел. Тук се намират и повечето забележителности на града. На юг от площада е и едно от най-ранните произведения на някога прочутия брюкселски култ към модерния стил - позлатена плоча от 1899 г., посветена на града от признателните му художници. Manneken Pis, известната статуя на пикаещо малко момче, е в югозападна посока от Grand Place.

Всъщност шоколадът е нещото, заради което си струва да си в Брюксел - добре е да си вземете насипно различни шоколадови бонбони, а шоколад се лее навсякъде в малки манифактурки.

Очевидно братушките са редовни клиенти, защото навсякъде има надписи и на руски. На много места, може да се опитват мостри, но в повечето случаи става дума за купешки бонбони и е трудно да се прецени какво точно да се вземе от насипния асортимент собствено производство. Има всякакви вкусове, като странните донякъде бонбони с черен пипер или със синьо сирене.

p1040118_400Освен шоколадови работилнички и магазинчета за сувенири в старата централна част на Брюксел има малки улици с капанчета.

От единия до другия им край са разположени разнородни заведения за хранене, които през топлите сезони са изнесли масите си. Заради бухналите навсякъде цветя тези улички създават една особена романтика.

Впечатление правят и специализираните магазини за бира. Един от месните специалитети са плодовите бири - има всякакви - черешови, ябълкови, бананови, прасковени...

Останалите забележителности са Атомиум и Малката Европа.

Те се намират сравнително близко една до друга, но са отдалечени от центъра и са, представете си, платени. Атомиум има няколко постни експозиции, а изкачването до най-високите сфери, с най-добра гледка е забранено.

Малката Европа пък съдържа макети на емблематични сгради от европейските страни. За България е направен, според мен удачен избор - Рилският манастир. Изложбата е по-скоро с познавателна цел, но би трябвало да бъде безплатна.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • банкерь - 13:41, 19 юли

    и на дьртите педофили

  • До шменти-капели - 12:40, 19 юли

    За цялата комисия се трудят 40 000, провери сам!

  • Шменти-капели - 12:32, 19 юли

    Браво за статията - добре сте я спретнали! "От създаването си комисията винаги е била ситуирана в тази сграда. В нея в момента се трудят около 40 000 еврократи." - В сградата има 3000 офиса (максимум 4500 души работят там). Цялата комисия e 23 000 (+9000 външни) по данни от 2007. Има уикипедия - четете!

Напиши коментар

Коментари