понеделник, 19 юли 2010, 19:09 ч.

Зелена светлина

Горна Арда възкръсна в Долна Австрия

BNews.bg

Горна Арда възкръсна в Долна Австрия

След 12-годишно циклене хидроенергийният проект "Горна Арда" най-сетне ще стартира, стана ясно по време на посещението на премиера Бойко Борисов във Виена.

Австрийската компания EVN ще притежава 70% от хидроенергийния проект „Горна Арда”. Останалите 30% ще бъдат за НЕК. Това стана възможно след като шефовете на двете енергийни дружества подписаха предварително акционерно споразумение за изграждане и експлоатация на хидроенергийния възел.


EVN ще плати на НЕК близо 1.4 млн. лева, за да увеличи повече от два пъти дела си, който в момента е 30%.

 Според подписаното от двете страни споразумение съотношението между процентите на българската и австрийската компания ще може да се променя по желание на някои от партньорите срещу съответната цена.

Документът беше подписан от изпълнителния директор на НЕК Красимир Първанов и колегата му начело на EVN Бурхард Хофер.

Церемонията се състоя в българскотопосолство във Виена, а на него присъстваха премиерът Бойко Борисов, енергийният министър Трайчо Трайков и останалите министри от делегацията.

По думите на Бойко Борисов строежа на каскадата „Горна Арда” ще даде хляб на 4 – 5000 родопчани в този най-изостанал регион на страната.

Около 3000 работни места ще бъдат създадени дългосрочно, заяви шефът на EVN. Той обяви, че първата копка на строежа се очаква в началото на 2012 г.

„Вече водим технически преговори. До края на годината ще имаме изяснен техническия проект и конкретния бюджет за реализацията”, заяви изпълнителният директор на НЕК Красимир Първанов.

Планира се каскадата „Горна Арда” да осигурява електричество за 100 хиляди домакинства.

По време на подписването Борисов не се сдържа и напомни на шефовете на двете енергийни компании:

„И да не се взимат комисионни по договори с консултантите, да предупредя само”.

Българската страна ще настоява за максимално участие на наши фирми в изграждането на ВЕЦ „Горна Арда”.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

 • 123 - 08:58, 20 юли

  трайчо трайков е бивш прокурист на ЕВН. този проект се движи бързо, гладко и за него има пари. за другите - няма. това корупция ли е или просто лобизъм.

 • ... - 21:17, 19 юли

  Все сме посроили ...

 • Бойко изби рибата! - 19:53, 19 юли

  „И да не се взимат комисионни по договори за консултанти – да предупредя”, каза Борисов. В тази връзка може би не е лошо, че една от строителните фирми, която участваше в самото начало, сега се отказа от проекта, допълни Бурхард Хофър, генерален директор на ЕВН. „Сигурно е. Когато няма консултантски договори, става безинтересно”, допълни Борисов. България е бедна на водни ресурси и е важно те да бъдат обхванати в такъв проект. Бюджетът и държавата не влагат пари в този проект, той е изцяло частна инвестиция. Освен това, както сме свикнали в тази една година да работим – искаме крайна начална цена, крайна цена. Да не е като „Цанков камък” с инфлационни индекси и да няма краен срок за проекта и той да набъбва в пъти” – каза Борисов.

 • Комисионерите от ГЕРБ - 19:50, 19 юли

  Тия 1.4 милиона са ясни - продавате държавата за жълти стотинки. Сега кажете с колко си напълнихте гушките, мушмороци! 35 милиона от Бургас Александропулис ви се видят малко, а 1 милион за Горна Арда са "Купища пари". Доган беше взел толкова за една консултация

Напиши коментар

Коментари