вторник, 20 юли 2010, 14:10 ч.

Палете багерите!

ДНСК бута незаконните постройки в Ченгене скеле

BNews.bg

ДНСК бута незаконните постройки в Ченгене скеле

В ранните утрешни часове ДНСК започва принудително премахване на пет незаконни строежа в местността Ченгене скеле.

Ще бъдат премахнати пет незаконни обекта, представляващи 3 къщи, намиращи се на бетонов път- Нефтобаза, и две две основи на къщи.

Принудителното бутане се налага, след като е изтекъл законовият срок за доброволно премахване на незаконните строежи. На собствениците, които не са се възползвали от възможността сами да премахнат реализираното незаконно строителство, ще бъде наложена глоба за неспазване на заповедта на ДНСК в размер на 5 000 лева. Те ще трябва да възстановят и себестойността на принудителното премахване.

До този момент ДНСК е издала общо я е защитена местност, която се простира на 160 хектара в близост до село Маринка, област Бургас. 225 заповеди за премахване на незаконни строежи на територията на Ченгене скеле. ТОбявена е като защитена местност с цел опазване на естествени местообитания на защитени и редки видове птици. включени в Червената книга на България и списъка на застрашените видове в Европа.

След изчерпаните съдебни възможности за обжалване, някои собственици на незаконни строежи в местността Ченгене скеле започнаха тяхното доброволно премахване. Към 7-и юли 2010 г. бяха премахнати доброволно първите шест луксозни двуетажни вили с огради, барбекюта и прилежаща инфраструктура. Собствениците са се възползвали от възможността сами да премахнат извършеното незаконно строителство и по този начин са си спестили петхилядна глоба за неизпълнение на заповедите издадени от ДНСК, както и чувствително по-високата себестойност на принудителното премахване.

Преди седмица от районното поделение на строителния надзор заявиха, че незаконните вили около рибарското селище ще бъдат превърнати в необитаеми сгради, след като им бъде прекъснат тока. Освен къщите ще се събарят и ел. стълбовете от ляво и дясно на каналите, за да няма откъде да се захранват обектите. Досега виладжиите черпеха ток от националната електрическа мрежа и въпреки епизодичните изключвания, винаги намираха начин пак да се включат. Затова сега от РДНСКрешили направо да бутнат ел. съоръженията.

Началото на проблема

Проблемът с неясния статут на Рибарското селище е повече от 32 години. През 1974 година бургаските рибари са изместени на 15 км извън Бургас - заради разширението на пристанище Бургас. Има заповед още от 20 март 1990 година № РД 0912 на тогавашния Областен народен съвет за проектиране и изграждане на Рибарско селище по предназначение, но са били направени само каналите за лодките.

През 1991 г. в този район с постановление на МС са раздадени парцели - повечето без документ и без за тях да е заплащан наем. Това е констатирано в доклад, изготвен от Инспектората към Министерство на земеделието и горите още през 2002 г. Постепенно около двата канала, където са базирани лодките, започват да се изграждат масивни къщи - на 2, 3 и повече етажа, чиито собственици не се занимават с риболовен занаят. Една част от строежите са издигнати направо върху бреговата ивица, която е изключителна държавна собственост.

Процедурата по премахване на незаконните постройки в Ченгене скеле започна още през 2005 г., когато община Бургас е предала на РДНСК списък със сгради, изградени без строителни документи в този район. Голяма част от сградите са строени върху заграбени общински и държавни земи и горски фонд. Поради тромавата административна машина обаче вече повече от 5 години се налага да се чака точния момент за събарянето.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

 • Katrin - 11:48, 02 авг.

  Horata sa stroili ,a kade e bila vlasta togava?Kakvo 6te go praviat posle?ili niakoj ot vlastima6tite ima interes za terena.Horata tam si pla6tat tok,voda ,danak sgrada i taksa smet.Romite ni6to.Getata im i mrasotiite stoiat.za tiah niama lizakoni?

 • петар - 18:47, 21 юли

  Зашто неси насочат силите тиа нештасници и зли усти от обштината кам ниалои по големи проблеми,или не измислиат ниакоиа годишна такса да печелиат вместо да губиат.Какво ште спечелиат като сабориат всички построики,надали го правиат за доброто на природата,при условие че надали ниакои от пребиваваштите там и вредиат сас нешто.Това е не е цивилизован или Европеиски метод на прилагане на закон,а типично Балгарска селианиаи зависливост ПРАТЕТЕ БУЛДИЗЕРИТЕ.Хора живеем в 21 век.Спрете вече тарсете по ефективно и човешко решение. Гн.Николов неразвалиате готовото а мислете как даго доусаваршенствате стига вече сас тези комунистически деиствиа.

 • крум - 15:14, 20 юли

  О, недейте така. Иван-наказателната процедура е ценен кадър и в това управление не разбрахте ли, че масоните го крепят и скоро няма да бъде отстранен, както Ви се иска.

 • иван - 15:12, 20 юли

  Тук са защитени територии и се премахват кимизарниците, а "Златната перла", която също е в защитена територия не се премахва, защото там материалният интерес за Началника на ДНСК е голям. Кога най-накрая това лице ще си отиге в Симитли да пасе говеда, господин Борисов.

Напиши коментар

Коментари