петък, 23 юли 2010, 15:49 ч.

Безбанкнотна революция

Швеция обмисля дали да не забрани парите

BNews.bg

Швеция обмисля дали да не забрани парите

Швеция обмисля дали не е по-добре да се раздели с парите. Идеята е на профсъюз, който иска по този начин да пресече кражбите.

Профсъюзът на банковите служители в Швеция се обяви за премахване на банкнотите, за да се пресекат кражбите. Ако идеята на пръв прочит ви се струва безумна, може би ви трябва малко време и задълбочен поглед върху ситуацията в тази скандинавска страна.

Няма пари - няма проблеми

Логиката зад тази инициатива е съвсем проста: там, където няма пари в наличност, няма и кражби! И тъй като благодарение на интернет, на дебитните и кредитните карти мечтата за едно безбанкнотно общество изглежда съвсем осезаема, профсъюзът на банковите служители се опитва да се възползва от благоприятния момент.

Синдикалистът Лайф Карлсон твърди, че хората реагирали първоначално отрицателно на идеята, но след като изслушали аргументите му, повечето ставали по-благосклонни или поне се замисляли. Безналичностната икономика според Карлсон можела да реши и много други проблеми. Защото банкнотите и монетите насърчават не само банковите обири; те се използват също за пране на пари, укриване на данъци, работа на черно и други престъпни гешефти.

Разбира се, не всички шведи са въодушевени от идеята за едно ново общество. Така например службата за защита на личните данни обръща внимание, че плащането с карта винаги оставя следи. Краят на парите в наличност щял да бъде и краят на анонимността. Особено енергични са възраженията на пенсионерите, които трудно възприемат новите технологии. Карлсон успокоява несъгласните с напомнянето, че никой не иска да отмени парите още утре. "На първо време става дума за това да се промени отношението на хората", казва той.

Междувременно обаче инициативата на банковия синдикат има подкрепата на редица важни браншове от сектора на услугите, като хотелиерите, ресторантьорите и търговците на дребно. Полицията, няколко организации на работодателите и някои политици също искат да видят изтласкването на банкнотите от различни форми на безпарично разплащане.

Задава се нова революция - безбанкнотната

Ключова роля за осъществяването на новото начинание може да изиграе могъщата Служба за защита на труда. Преди няколко години тя издейства премахването на апаратите за билети в автобусите, чиито каси привличаха немалко крадци.

От този момент насам билети за шведските автобуси се купуват предимно със SMS, а продажбите се отчитат с телефонната сметка. Само през май са били продадени близо 790 000 дигитални билета. Този пример показва, че в Швеция са налице особено благоприятни условия за следващата революция - безбанкнотната.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • Лоренца - 15:17, 05 авг.

    Да, заглавието е подвеждащо. Иначе е така - няма пари - няма проблем (финикийска му работа). "Краят на парите в наличност щял да бъде и краят на анонимността. " Леле - жена ти ще знае къде и кога си плащал за сексуслуги :-)

  • Александър - 17:55, 23 юли

    Интересна статия. В заглавието се говори за "забрана" (!) на "парите", а от текста на статията се разбира, че всъщност става дума "премахмане" на "банкнотите". Какво общо имат дамите по бански с цялата история става ясно само ако грамотността на читателя стига до там да знае как изглежда знамето на кралството.

Напиши коментар

Коментари