събота, 24 юли 2010, 12:25 ч.

Пипнаха ги!

Поръчителят на Галев е бил Янко Попов – Туци

BNews.bg

Поръчителят на Галев е бил Янко Попов – Туци

Полицията и прокуратурата разкриха убийството на Юри Галев месец, след като то се случи. Поръчителят според МВР е Янко Попов – Туци, задържани са още четирима от бандата.

„За първи път говорим за цялостната конфигурация на извършването на престъпление с цел убийство. Задържани са 20 лица, 14 са разпитани като свидетели и освободени, на пет лица се повдигат обвинения", заяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов на специално свикана пресконференция в Министерски съвет.

Поръчителят на убийството е Янко Попов-Туци, който е близък до Бай Миле. Петър Стоянов и Васил Костов-Васко Кеца са другите от организаторите за финализирането и стрелбата по Галев, обясни Цветанов. 46-годишният Костов е от Самоков е бивш охранител на бай Миле и е бил ранен при убийството на Миле.

BNews припомня, че скандално-известният бос на футболния клуб "Рилски спортист" и общински съветник от "Атака" Юри Галев бе прострелян в неделя (20 юни) сутринта.

92a0399e0468_400Физическият убиец е Георги Петков - Дачи, от Червен бряг, а оръжието е доставил криминално проявеният Методи Иванов. Методи Иванов е криминално проявен, има тежка осъдителна присъда за притежание на оръжие. В дома му вчера освен автомат Калашников със сгъваем приклад и рязана пушка, са намерени и 4500 патрона различен калибър. Назначена е експертиза за изследване на автомата, който е намерен, като подозренията са, че с него е извършено и самото убийство.

В момента Петър Стоянов е настанен в болница, след като е получил хипертонична криза. Стоянов, известен и с прозвището Пешо Сумиста, е бил кум на сръбския наркобос Сретен Йосич, каза премиерът Бойко Борисов.

„Ние не правим кадрови справки дали задържаните са съпричастни на дадена институция, само правим справка дали са съпричастни към престъпления. По никакъв начин влизането му като съветник не му осигурява чадър". По този начин пък Цветанов коментира информацията, че Петър Стоянов е бил, макар и нещатен, сътрудник на парламентарна комисия. 

Петър Стоянов има регистрация в полицията за сводничество и изнудване. По думите на Борисов  от бригадите на Бай Миле, наркопазар, проституция, дърводобива, туризма - във всички тези дейности тези хора са държали позиции. Има много оперативна информация за съпричастност на задържаните и за други убийства, извършени в страната, каза още Цветан Цветанов.

Васко Кеца е организаторът и на убийството на Румен Рачев в Шумен, обясни вътрешният министър. Там има две лица, които са доказани извършители, от Червен бряг – две момчета. Кеца също е от Червен бряг. Но двамата са в неизвестност след стрелбата срещу Румен Рачев. "Те може би са ликвидирани, но за Кеца има безспорни доказателства, че е организаторът", обясни Цветанов.

Според вътрешния министър групата на два пъти преди самото убийство е правила тренировки за него. На 26-и и 27-и май заподозрените са разигравали положението и задачите си по подготовката за убийството на Галев. Цветанов отбеляза, че хипотезите по отношение на мотива за убийството са доста, но от МВР знаят, че Попов и Галев са имали личен конфликт помежду си.

На 13-и юни, когато беше рожденият ден на премиера Борисов, рожден ден е празнувал и синът на Галев. Убийците са имали намерение да извършат покушението тогава, но планът им се провалил заради това, че Галев се е забавил с два часа повече от обичайното и си е тръгнал от бара едва към 6 часа сутринта.

„Кой съдия има тази морална воля, човекът който държи взрив и автомати, да отиде на порбация в обществото? Сега искам моят приятел Лазар Груев да излезе и да каже, сгрешихме с тази пробация", коментира и премиерът Бойко Борисов факта с присъдата „пробация" на Методи Иванов, в жилището на когото са намерени голям брой боеприпаси и оръжие.

„Съвсем малко служители са разполагали с информация по предстоящата операция . Били са много предпазливи в Червен бряг, защото е имало информация за полицай, който държи контакт със заподозрените. Той е задържан по подозрения за лихварство", разкри още Цветанов. Това е била и връзката на заподозрените в убийството с властта, за която вчера намекна и премиерът Борисов.

Най-важното в операция „Килърите" е била добрата подготовка и сътрудничеството между институциите, заяви и зам.-главният прокурор Бойко Найденов в Министерския съвет.

„Самият факт, че успяхме, е обнадеждаващ", коментира още той. По думите му през цялото време преди операцията е имало игра на „котка и мишка", хората от Окръжната прокуратура са работили денонощно. Тепърва тече разследването, ще се поиска задържане под стража на арестуваните. Обвинителният акт ще бъде внесен възможно най-бързо.

В самия край на пресконференцията Борисов намери време и да се пошегува, като заяви, че цената на убийството е търговска тайна.

Вижте видео материала!

Повече за Туци и Вожда четете тук!

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

 • момчил - 11:40, 25 юли

  ЩЕ ИЗЛЕЗЕ ЕДНО НИЩО ПАК ,АМАН ОТ РЕКЛАМИСТИ

 • АЛЕКС2 - 10:55, 25 юли

  В МОМЕНТА СЛУШАМ ХОРИЗОНТ И НАПРАВО ЩЯХ ДА СЧУПЯ РАДИОТО-МАРИНКОВА Е ДАЛА ДУМАТА НА ГРУПА ЦИГАНИ КОИТО ЗАЩИТАВАТ УБИТИЯ РЕЦИДЕВИСТ,КАК ТОЙ БИЛ МНОГО ДОБЪР ЧОВЕК ,А НЕ БИЛ ЖИВОТНО,УБИТИЯ ИМАЛ 10-ИНА ПРИСЪДИ ЗА ГРАБЕЖИ И ХУЛИГАНСТВА...СРАМ СРАМ ЗА ЖУРНАЛИСТИКАТА В БГ...

 • arhar - 08:24, 25 юли

  ' Бойко бил поръчка на групата на Сумиста ' Гоце ще каже ли нещо по въпроса или пак ще мъчли така, както мълчи за убийството на Кюлев и стрелбата по М. Велев ? А Лазер Груев и той ли ще мълчи ? Хайде говорете, другари ! Докажете, че сте хора с морал и съвест и борещи се срещу мафията у нас !

 • ист-1 - 08:06, 25 юли

  Това са дребни риби-кокошкари.И Юри Галев беше един кокошкар дето се правеше на велик,а беше кръгла нула.Я хванете големите акули с големия бизнес,а не тези въшкари дето подигравателно наричате бизнесмени.Щото всички знаем че това са едни селяндури.А големите акули правят големите далавери,ама май се отчитат с големи суми та никой не може да ги пипне.А това тука е лъже да те маже,прах в очите на хората.

 • чуйте истината - 02:47, 25 юли

  В името на нацията,всички противоречия трябва да бъдат преодолени. Именно поради тази причина, ратниците сериозно се занимават със социалния въпрос и с борбата срещу болшевишката пропаганда. Общото им мнение е, че марксистите се стремят да измамят работниците и да ги откъснат от тялото на нацията по пътя към осъществяване на юдео-болшевишките си замисли - поробването на народите. В ратническата идеология работник е “всеки български гражданин, който се труди и работи за материалното и духовното благосъстояние на нацията. Неговите врагове са: спекуланта, марксиста, демагога и безделника”. Прави впечатление обаче, че ратниците са доста ляво настроени по отношение на социалната и икономическата сфера. Предвижда се кооперирането на селските стопани, “насока и контрол от Държавата на частните стопански предприятия и национализацията на някои от тях, с оглед интересите на нацията”, участие на работниците в печалбите на предприятията и т.н. По самите думи на ратниците от “Разговор за Р.Н.Б.”, те не искат “равенство, а правда”. А за болшевишките приказки за свобода и равенство казват ”да искаш хем свобода, хем равенство, значи или сам да се лъжеш, или други да мамиш.”.

 • чуйте истината - 02:45, 25 юли

  Новият национален светоглед налага дълбоки промени в културното, социалното и стопанско ръководство, а заедно с това и на целокупното законодателство. Затова възроденият национализъм е толкова "ляв" в социално отношение. Той цели преди всичко повишението на общата жизнеспособност на нацията. Той не може да понася индивидуалния капитализъм поради упадъчното му влияние върху нацията. Той не може да понася и марксическата теория и практика, нито тези на социалдемокрацията, които се стремят да убият индивидуализма на хората и нацията, които се опитват да ги впрегнат в своята измислена противоестествена система, водеща към бръз упадък. Създаден като реакция срещу индивидуалния капитализъм, и то главно от скитници инородци, марксизмът възнамеряваше да превърне човешкото общество в мравуняк. Редът в мравуняка наистина е идеален. Но мравката работничка не е нито мъж, нито жена работи неуморно без оглед на това дали ще консумира и притежава лично, и дали други ще консумират произведеното от нея. Възроденият национализъм взема предвид естествените особености на личността. Той я пази, цени я и търси да й даде най-благоприятни условия за развитие, но не заради нея самата като самоцел, а заради нейното голямо значение за живота и развитието на надиндивидуалната наследствено-расова общност, която нацията представлява.”. Добавя се и, че социалните неправди рушат държавата от две страни, първо безделниците, безбожници и безотечественици, чрез измами и спекулации паразитират на гърба на работниците и второ, така дават почва за развитие на разрушителни марксистки тенденции.

 • чуйте истината - 02:44, 25 юли

  Макар и в няколко реда, ще отбележа и отношението на ратниците към селото. Относително малкият дял, който те му отделят, сред своите издания се дължи на категоричната им позиция. Селото е основата на запазването на българския народ. Следователно държавата трябва да направи всичко по силите си, за да задържи селяните там, като облагороди селата и им осигури възможност за достъп до просветните и културни постижения.

 • чуйте истината - 02:41, 25 юли

  Както стана дума по-горе в текста ратниците са убедени противници на демокрацията, както в своите редици, така и що се отнася до държавното управление. За тях демокрацията “е неприложима. Демокрацията като идея искаше да постави духовната аристокрация начело на обществото. Всъщност тя е давала на практика обратния резултат. Тя е изваждала демагозите и утайката на обществото начело на държавата”. И продължават “какво общо има практиката на демокрацията със свободата? Защитниците на демокрацията само приказват за свобода. На практика демокрацията подтиска свободата на събранията, на словото и на печата, а те са основата на нейната идеология. Демокрацията се самоуби.”

 • Нешев - 02:38, 25 юли

  Абе Пешев ,комуняга мръсна си ти.Защо пияндетата Миков и Петков от любимата ти БКП не разкриха нито едно престъпление в тази държава?Борисов и Цветанов колко бандити и червени крадливи боклуци изловиха?Мутри били.Ми вие кви сте бе?Безсрамни крадливци с бели /и не толкова/ якички ,темерути и гьонсурати престъпни.

 • пешев - 01:13, 25 юли

  румен рачев не бешще ли спонсор на герб. явно мутричките боко и цецко отвъщават за тоя дето им е давал мръсните левчета за кампанията. гадове мутренски. с тези левчета плащате на пписачите във форумите, които ви хварят. да са ви честити - едни загубеняци хвалят други мутрафони

Напиши коментар

Коментари