понеделник, 09 август 2010, 13:07 ч.

Скандинавска връзка

Мощите на Св. Йоан Кръстител открити с норвежки пари

BNews.bg

Мощите на Св. Йоан Кръстител открити с норвежки пари

Разкопките край Созопол са финасирани 90% от Норвегия. Норвежкото правителство е отпуснало 584 028 евро по линия на Европейското икономическо пространство, съобщиха от посолството.

Разкопките на остров Св. Иван край Созопол, при които бяха открити мощи на Св. Йоан Кръстител, са финасирани 90% от Норвегия.

Отпуснатата от норвежкото правителство сума е по линия на Европейското икономическо пространство (ЕИП) и е на стойност 584 028 евро. Това съобщиха от посолството на скандинавската държа у нас.

От мисията уточняват, че разкопките край Созопол са един от общо 62 проекта, които са получили финансиране от Финансовия механизъм на ЕИП и Норвежката програма за сътрудничество по време на първата фаза на сътрудничество между Норвегия и България в периода 2007 – 2009 г.

Предстои втори етап на финансиране за периода 2009 – 2014 г. При него

Норвегия ще отпусне на България нови 126,6 милиона евро за различни проекти

обясниха от посолството в съобщение до медиите. Новите съвместни инициативи ще бъдат свързани с опазване на културното наследство, зелена енергия и енергийна ефективност, здравеопазването, научната дейност, образование, както и за дейности, насочени към развитието на пазара на труда, гражданското общество и правораздаването.

Утре посланикът на Норвегия Тове Скарстейн ще посети разкопките на остров Св. Иван край Созопол и ще разгледа мощите на Св. Йоан Кръстител.

„Радваме се, че с норвежки пари се финансират важни археологически проекти, и така помагаме на България

да съхрани богатото си културно-историческо наследство. Разбира се, първо трябва да изчакаме резултатите от предприетите анализи на находките. Би било изключително радостно обаче, ако се окаже, че те имат голяма историческа стойност,“ каза Скарстейн.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

 • ****** - 07:08, 13 авг.

  "УТОЧНЕТЕ НАЙ-ПОСЛЕ КОЙ ЙОАН - 09:11, 10 авг" каква "треблинка", какви пет лева, педерас мюсулмански, уж "националист"! "треблинка" да не се случи на майка ти в путката!

 • УТОЧНЕТЕ НАЙ-ПОСЛЕ КОЙ ЙОАН - 09:11, 10 авг.

  ПРЕДТЕЧА ЛИ - този дето е предрекъл,че еврейския народ ще роди/извънматочно/Божия син,ЙОАН ЗЛАТОУСТ ЛИ,или ЙОАНКРЪСТИТЕЛ,този,който всъщност кръщава порасналият младеж ИИСУС в реката Йордан??? ХАЙДЕ оправете се,аз не бързам,чакам скудоумните медии да вземат единно решение...МОЕТО МНЕНИЕ Е ЧЕ НЕ МОЖЕШ ДА НАМЕРИШ КОСТИ НА ЧОВЕК,КОЙ Е ИЗМИСЛЕН ОТ ЛЕГЕНДАРНИТЕ БЪЛНУВАНИЯ НА ЕДИН НАРОД,КОЙТО ИСКА ДА СИ ПРИПИШЕ ЗВАНИЕТО"Б О Г О И З Б Р А Н"...всички знаят какво им се случи после на тоя народ...треблинка

 • ок - 09:10, 10 авг.

  добре че е норвежкия посланик да дава пари. нашите бизнесмени кучета ги яли

 • qq - 19:26, 09 авг.

  ebahti tapacite ste pod men , mnogo ste zabludeni . ama ostanete si taka. sega se iznervete malko pocheshete si gaza , hvarlete edna psuvnia i zatvorete tazi stranitza.

 • аполонист - 16:46, 09 авг.

  ШИБАНЯЦИ и ПРОСТ-ти по 77/седемдесет и седем/ПЪТИ дал Господ на тази страна.Нито I-ва английска гимназия,нито 7-седемсвещието,нито престилките могат да ги вразумят.За Православна Църква, пък и дума да не става,защото трябва да връщат имоти и да въвеждат Вероучение.Тъй линее наш'то поколене.

 • прос - 15:50, 09 авг.

  абе откаде знете на кой са тия кости та дигате толкоз шум за нищо.навсякъде дето да копаеш ща намериш кости колкото щеш

 • 77 - 13:20, 09 авг.

  Prostete newegestvoto mi ,no koi e tochno tozi Joan Krastitel Koj e krastil ili pokrastil

Напиши коментар

Коментари