понеделник, 30 август 2010, 16:08 ч.

Бикове и крави

Месар дава ветеринарната служба на съд

BNews.bg

Месар дава ветеринарната служба на съд

Мажоритарният собственик на САФ Магелан, който е най-големият вносител на саламени изрезки от ЕС, Георги Костадинов, ще даде НВМС и д-р Йордан Войнов на съд.

"По пътя към "Стара планина" лежи един мърдащ труп, наричан САФ "Магелан", заяви днес пред журналисти Георги Костадинов, шеф на фирмата. По думите му нито една лабораторна проба не е била взета от унищожените през май 300 тона продукция на „САФ Магелан".

Костадинов побърза да опровергае шефа на НВМС д-р Йордан Войнов и заяви, че до май 2010 г., когато е започнала атаката срещу фирмата му, компанията му не е била наказвана от ветеринарните власти.

Пред медиите днес Костадинов представи документи за качество на продукцията си, както и сертификат за съответствие за белгийските свински уши, от който става видно, че те са със срок на годност до април 2011-а година. Припомняме, че миналата седмица Войнов заяви, че чрез посредник през май Костадинов е бил съгласен да се признае за виновен за разваленото месо, като в замяна искал да му бъде разрешен вноса на свинските уши. Костадинов се закани да даде Войнов и НВСК на съд. Една от причините за това, освен накърнения авторитет на компанията, натрупаните вреди и пропуснати ползи, е заканата на Войнов от петък да „изтрие от картата" тази фирма. Войнов нарече Костадинов „лъжец" и „тарикат".

Костадинов представи и документ и за 20-те т. агнешки плешки от Нова Зеландия, които бяха намерени в склад на негова фирма в Пазарджик. Според предприемача годишно в България се внасят около 1000 т. агнешко от Нова Зеландия, а в Англия между 20 хил. и 40 хил. тона годишно. Общо агнешкото от Нова Зеландия, което се внася на европейския пазар, е около 100 хил. тона.

Костадинов не пропусна да коментира и днешното уволнение на шефа на РВМС-Плевен д-р Емил Попов. В отговор на въпрос на Bnews Костадинов заяви, че Попов е отстранен само защото не е глобявал фирмата му. Подобна е била съдбата на шефа на РВМС в Пазарджик, която също е била отстранена преди месеци заради същата причина, въпреки че година по-рано е била обявена за ветеринар на годината.

На въпрос на Bnews Костадинов заяви, че фирмата му продължава да внася подобни изрезки от салами, като до изясняване на случая в Плевен те ще бъдат пакетирани и вакумирани в чужбина - в Германия и Румъния. По думите му днешната заповед ба Войнов за забрана на внос на изрезки от колбаси от разнородни партиди не касае неговия бизнес, защото в случая не се касае за внос, а за вътрешнообщностна търговия.

Предприемачът контрира думите на Войнов, че подобни „дупета" се продават само в България и представи кадри от магазини в Германия и Италия, на чиито сергии се предлага същата стока.

„Българските ветеринарни власти са пределно наясно, че в европейските държави една фирма може да препакетира и преетикитира колкото си иска. Въпросът е продуктът да е годен. В България болниците нямат закуски, а ние изхвърляме 300 тона абсолютно годни за употреба хранителни продукти", коментира Костадинов и се позова на разписаното в директива 1774 от 2002 година, че един продукт се унищожава само в краен случай.

За последните шест години по изчисления на фирмата в България са продадени поне 16 000 тона "дупета". Според Костадинов зад атаката срещу фирмата му седи един от най-големите му конкуренти на пазара - „Бела" и нейните дъщерни дружества, които също внасяли подобни изрезки. В момента в България се продават около 500 тона/месец. От тях до този момент около 50% се пакетират в чужбина и 50% в България.

"Дупетата" не подлежат на преработка (твърдение на министър Найденов), а само на пакетаж. САФ "Магелан" продава "дупета" в България, Румъния и Македония, а пакетирането у нас осигурява около 300 работни места в България. Отделно около 200 международни шофьори превозват необходимите количества "дупета" до България. При евентуално отнемане на лиценз на българските пакетажни предприятия тези 500 души ще станат безработни, заяви още Костадинов.

Очаквайте видео репортажа!

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

 • дези - 21:57, 30 авг.

  за учителката по граматика АНИ казвам, че не живея в българия от 30 години, говоря и пиша 6 езика както пиша български от първи клас..... заблудена патка....написах ли го добре ? следвастият път като дойда в българия сте ми дадеш ли частни уроци - предложението ми е съвсем сериозно.

 • ЗАБРАНАТА ЗА ВНОС.. - 18:45, 30 авг.

  .....НА Т.Н. "ДУПЕТА"ИЗОБЩО ,НЕ РЕШАВА ПРОБЛЕМА С ЧИСТОТАТА НА КОЛБАСИТЕ И СУРОВИНИТЕ!!! НАПРОТИВ: ПРИЛАГАТ СЕ ДВОЙНИ СТАНДАРТИ ,КЪМ ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ И СЕ СЪЗДАВАТ УСЛОВИЯ ЗА КОРУПЦИЯ И ПОЛИТИЧЕСКИ ПОРЪЧКИ ЗА ВЛИЯНИЕ! д-р ВОЙНОВ,СЛЕД КАТО ИСКА ДА ВЪВЕДЕ РЕД, ТРЯБВА ДА ЗАБРАНИ СЪЩО: 1/МЕСНИТЕ ИЗРЕЗКИ ОТ СУРОВО,СВИНСКО,ТЕЛЕШКО И ГОВЕЖДО МЕСО ОТ ВНОС! 2/СВИНСКИТЕ И ТЕЛЕШКИ КОЖЕЧКИ, ОТ ВНОС/ 3/МЕХАНИЧНО ОБЕЗКОСТЕНОТО МЕСО,НА БЛОКОВЕ ОТ ВНОС! 4/СУБПРОДУКТИ ЗАМРАЗЕНИ ОТ ВНОС!!! Всичките тези отпадъчни суровини,се влагат в колбасите ,от 90% от производителите ,включетелно и тези ,членуващи в Асоциацията на Месопроизводителите!! АКО ОРГАНИТЕ НА НВМС И ДВСК, НЕ НАПРАВЯТ ТОВА ,ПОДЛЕЖАТ НА СЪДЕБНО ДИРЕНЕ ,ЗА СЪЗДАВАНЕ НА КОРУПЦИОННИ СХЕМИ И СХЕМИ ЗА ПОЛИТИЧЕСКО ВЛИЯНИЕ В ПРОМИШЛЕНОСТТА, КАКТО И ЗА ГРУБО НАРУШЕНИЕ НА ИЗИСКВАНИЯТА НА ЕС,ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА ХРАНИ С УСТАНОВЕН ПРОИЗХОД! ОПИСАНИТЕ ,ПО ГОРЕ ОТПАДЪЧНИ СУРОВИНИ ,НИКОГА НЕ СА ИМАЛИ И ОПРЕДЕЛЕНО НЯМАТ УСТАНОВЕН ПРОИЗХОД И ПАРТИДНОСТ!!!!

 • Ани - 17:41, 30 авг.

  Дези и Иван, върнете се в първи клас да научите граматиката. Ако защитниците на този Костадинов са толкова неграмотни... да си правим ли изводите и за него самия или...........

 • иван - 16:58, 30 авг.

  аз съм ветренарен доктор и потвърждавам всичко, което казва господина. ......................УВОЛНЯВАНЕ НА ВОЙНОВ....................

 • дези - 16:27, 30 авг.

  в крайна сметка сте се окаже, че е прав - много е навътре в нестата, бих желал такива хора в политиката - сте има бъдесте за него.... заповедите на тези хора май сте бъдат отдръпнати. както се казва голям залък хапни- голяма дума не казвай......

Напиши коментар

Коментари