петък, 10 септември 2010, 13:51 ч.

Пълна забрана

Найденов: Уверявам ви, в България няма да се сади ГМО (видео)

BNews.bg

Найденов: Уверявам ви, в България няма да се сади ГМО (видео)

За пореден път земеделският министър Мирослав Найденов увери депутати и журналисти, че няма да допусне в България да се засаждат генетично модифицирани растения.

България изчаква решение на Европейската комисия за наложените от две други страни-членки на ЕС предпазни клаузи на ГМ-картофа „Амфлора".

Ако ЕК не наложи санкции, България също ще започне процедура за предпазната клауза,

заяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов в отговор на въпрос на синия депутат Лъчезар Тошев.

Тошев попита защо министърът не спазва чл. 82 от Закона, според който страната ни е длъжна да наложи предпазна клауза за ГМ-растение, ако друг член на ЕС е забранил растението и припомни, че при неспазване на закона министърът е заплашен от сериозна глоба - 1 млн. лева. Царевицата МОН810 е с предпазна клауза във Франция, Австрия, Унгария, Люксембург, Гърция и Германия. 

На 28 април 2010г. Австрия наложи временна забрана за отглеждане на ГМ картофа Амфлора. Забраната е валидна до 1 декември 2012 год., като Австрия изрично подчерта, че ще използва този период от време за допълнителни научни изследвания.

Унгария и Люксембург също наложиха забрани, като последната е наложена на 18 юни 2010 г.

Франция все още изчаква становище от Висшия съвет по биотехнологии на Франция, за да изкаже становището си.

"Следва да имате предвид също, че до приключване на комитологичната процедура в ЕС по обсъждане на наложените забрани за отглеждане на ГМ картоф „Амфлора", Министерството на земеделието и храните няма да разглежда възможни заявления за регистриране на площи за отглеждане на ГМ картоф „Амфлора", съгласно чл. 71, ал.6 във връзка с чл. 59, ал.1 и чл. 60, ал. 1 от Закона за ГМО", увери от трибуните министър Найденов.

„Аз ви предлагам това да не го коментираме, не знам как да го кажа по-явно, това в България няма да се отглежда и няма да се получи", заяви в кулоарите на парламента пред журналисти министърът. „Това, което зависи от мен, ще бъде изпълнено и няма да издавам разрешения", бе категоричен Найденов.

Знаете ли колко по-вредни неща от ГМО има в храните, срещу които се борим, а вие ми говорите за един картоф, използван за фураж, обърна се той към журналистите, като ги упрекна, че

"въртят темата за ГМО като грамофонна плоча".

Според министъра в момента се правят проверки по сигнали на граждани за наличие на ГМО в храни.

Той обаче не можа да отговори на въпроса защо лабораторията за наличие на ГМО в растения, която е към Изпълнителната агенция по околна среда и води, все още не работи ефективно.

Вижте видео материала на BNews!

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • айде бе! - 21:43, 10 септ.

    Колкото гарантира, че ще ядем чисто месо, нали? Сега не само, че не ядем такова, ами и е 2 пъти по-скъпо. Честито, вече да тровиш хората е законно!

  • аз - 17:33, 10 септ.

    Знаете ли колко по-вредни неща от ГМО има в храните, срещу които се борим, а вие ми говорите за един картоф, използван за фураж, обърна се той към журналистите, като ги упрекна, че "въртят темата за ГМО като грамофонна плоча"............. ПЕДЕР

  • Незначителен - 16:05, 10 септ.

    Е, ще стане някаква неволна грешка... Не разбрах какво ще е наказанието за "неволно" засяти ГМО

Напиши коментар

Коментари