сряда, 15 септември 2010, 15:05 ч.

По ромския въпрос

Първанов порица менторския тон на френския посланик

BNews.bg

Първанов порица менторския тон на френския посланик

Президентът Георги Първанов коментира, че му е прозвучало менторски изказването на френския посланик за състоянието на българските цигани и за нуждата от министър по техните въпроси. Според Първанов ние добре си знаем проблемите с ромите, но назидателният посланически тон не помага, а създава напрежение.

Президентът уличи френския посланик Етиен дьо Понсен в менторски и назидателен тон спрямо България по въпроса с циганския проблем. В Борован Първанов не скри, че е раздразнен от изказването на посланика, чийто мандат у нас изтича:

"Ако аз показвам известна нервност в случая, то е и за това, защото изказването на френския посланик от вчера ми прозвуча определено менторски."

Първанов бе категоричен, че българската държава е съвсем наясно с проблема с ромите и полага немалко усилия за тяхната социална и образователна интеграция години наред, не едно и две правителства, включително и сегашното. Решаването на ромския проблем обаче, по думите на президента, не става със замах, а ще отнеме десетилетия, както е трупан десетилетия наред.

"Но с назидателен тон, особено от посланиците, този проблем няма да се реши, по-скоро се създава напрежение",

отсече президентът по адрес на отиващия си от България посланик, който ни даде акъл да си назначим министър по циганските въпроси и ни заклейми, че сме ги оставили да живеят в катастрофална хуманитарна обстановка.

Етиен дьо Понсен скандализира обществените и политически реакции у нас с лекцията си за довиждане, озаглавена "От връщането на медицинските сестри до ромската полемика в България", изнесена пред Атлантическия клуб.

Георги Първанов призна още, че изгонването на български и румънски цигани от Франция не е добър европейски тон .

"Според мен това се разминава с европейските ценности и правилата,

утвърдени и преди нашето членство в Евросъюза. Не намирам за нормално груповото репатриране, какъвто беше този случай", каза Първанов.

Държавният глава смята, че ако има хора, нарушили закона, тази информация трябва да стане публична, което е ангажимент и на българските власти, но в никакъв случай не бива да се вменява вина на етнически принцип, каквото впечатление се създава сега.

Подобна теза разви пред Bnews и лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. Посланиците да спрат да се правят на ментори, каза той в интервю за Bnews, което може да прочетете тук.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

 • гяурии - 00:20, 08 март

  Майкави даеба като българи за никакав ХуЙ не става от вас. БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД СИКИМИ ЩЕ СТАНЕ НАРОД НИЩО НЯМА ДА СТАНЕ... БъЛГАРИТЕ СА ПРЕДАЛИ ВАЛИС ЛЕВСКИ А ТУРЦИТЕ САГО ЕБАЛИ :d:d:d:d ВИЕ САМО МОЖЕТЕ ДА ГОВОРИТЕ А НЕ ДЕЙСТВАТЕЕ ! БОКЛУЦИ МАЙКАВИ ДАЕБА :D ;D;D;D;D;D;D

 • LinaViraAssaAmy - 14:30, 21 септ.

  Много е важен добрият тон , начинът по който могат да се изкажат нещата, така ,че да бъдат разбрани добре и да не са обидни за никого! Никой не печели от зле представени иначе добри идеи!

 • До Самотникът - 14:29, 16 септ.

  Има нещо успокоително във Вашите постинги - че сте неграмотен. Не се пише "уплювате", а оплювате. А успокоителното е, че привържениците на Пернишикият мазен тарикат са все неграмотни лумпени.

 • До Самотникът - 14:14, 16 септ.

  Пич, отиди с превит гръбнак пред Президентството и почакай да целунеш ръка на Сирищника. Може и да ти хвърли някоя троха, останала от поредния пир с олигарсите.

 • Антигоцевист - 14:11, 16 септ.

  Агент Гоце си отмъщава, че цивилизованите страни не щат и да чуят за него - бившият агент на държавна сигурност, бивш твърдолинеен комунист, приятел на Милошевич. Сега, новоизлюпеният капиталист и приятел на олигарсите Гоце се е наточил един ден да стане министър-председател, а това означава само едно - край на държавата България, създаване на феодални владения, в които от гърба на хората ще се свали и последното възможно - кожата им, за да наплравят чанти за износ.

 • Самотникът - 13:39, 16 септ.

  Все съм мислел, че има и малоумници в държавата ни/моля за извинение за термина който използувам / но вече взех да се плаша. А бе милички не ви ли е ясно, че отрицателната енергия, която проявявате без значени към кого е насочена, ще унищожи и вас. Вземете се ограмотете преди да запачните да се изявявате по форумите. Вие с нищо не допринасяте за бъдещето на държавата ни и народа ни, вие нищо положително не предлагате, вие само плюете по всеки който не е като вас. Нямам желание да се приравня с вас, твърде ниско ви е нивото, лошото е че нямате шансове за развитие.

 • АЙ, СИКИМ - 08:20, 16 септ.

  МИСЛЯ, ЧЕ ГОЦЕ Е НАЙ - ПОДХОДЯЩ ЗА ПОЗИЦИЯТА ,,МИНИСТЪР НА ЦИГАНИТЕ' ПОРАДИ УНИКАЛНАТА ЗА СВЕТА СИМБИОЗА МЕЖДУ КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ ПАРАЗИТИ И ЦИГАНСКИТЕ ТАКИВА. ЕДНИТЕ ГЛАСУВАТ ЗА БОЛШЕВИШКАТА ИЗМЕТ (КОРАВИЯТ ЧЕРВЕН ЕЛЕКТОРАТ ВЗЕ ДА ОМЕКВА И ПО ЕСТЕСТВЕНИ ФИЗИОЛОГИЧНИ ПРИЧИНИ ОСТАВА ВСЕ ПО - МАЛКО И СТАВА ВСЕ ПО - МЕК ), ТА ЦИГАНИТЕ ИЗБИРАТ ЗОМБИРАНИТЕ РУСКИ БОЛШЕВИШКИ ПОДЛОГИ, А ПЪК ТЕ ГЛАСУВАТ ЗАКОНИ И ГИ ХРАНТУТЯТ ЦЯЛА ГОДИНА ОТ НАШИТЕ ВНОСКИ, КОИТО МОЖЕХА ДА ОТИДАТ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ И ПЕНСИИ. ЕДИН ВИД КОМУНИСТИТЕ СИ ОТГЛЕЖДАТ МАЙМУНКИ ЗА ГЛАСУВАНЕ НА НАШ ГРЪБ И ИМ Е МНОГО - НЕПРИЯТНО КОГАТО СЕ РОВИ ОКОЛО ТОВА ТЯХНО НОВО ПРЕСТЪПНО ТВОРЕНИЕ, КОМУНИСТИЧЕСКО- ЦИГАНСКАТА СИМБИОЗА.

 • Прозрение - 19:50, 15 септ.

  Гоце, признай, че ти си ментор-а, който поства в сайта.

 • Хо хо хо хо охо ох - 19:45, 15 септ.

  Ха ха ха ха ха ха ха ха Първанов бе категоричен, че българската държава е съвсем наясно с проблема с ромите и полага немалко усилия за тяхната социална и образователна интеграция години наред, не едно и две правителства, включително и сегашното.Хо хо хо хо охо ох

 • kyky bend - 18:56, 15 септ.

  S KOI NOMER BOQ ZA KOSA SE BOQDISVA PARVANOV?BSEKI PAT E S RAZLI4EN SVQT.

Напиши коментар

Коментари