понеделник, 20 септември 2010, 10:43 ч.

Зловещо

238 деца са починали в социалните ни домове

BNews.bg

238 деца са починали в социалните ни домове

238 смъртни случая са регистрирани в домовете за деца с умствени увреждания в страната в периода 2000-2010 г., показват резултатите от проверка на домовете, извършена от Българския хелзинкски комитет и от прокуратурата. Зловещ е фактът, че 31 от децата са умрели от глад.

Потресаващи данни за детската смърност в домовете за деца с умствени увреждания в страната изнесоха от Българския хелзинкски комитет (БХК).

През март от БХК и прокуратурата започнаха съвместни проверки във всички домове в страната. Резултатите от тях са били готови през лятото и държавното обвинение вече разследва неподозирано високата смъртност в заведенията.

Според данните в докладите, само през новото хилядолетие в тези домове са починали 238 деца.

Поне в 3/4 от случаите трагичният край е бил предотвратим, категорични са от БХК. Проверките са показали, че 84 деца са починали отобщо изнемощяване на организма, 31 от глад, 36 от студ и предизвикани пневмонии и други заболявания, 13 от зарази и лоша хигиена, 6 от злополуки като измръзване, удавяне, задушаване.

В два смъртни случая става дума за насилие, а за други 15 няма установена причина.

Това трябва да спре, защото продължава и в момента. Едно дете, казваше се Васко, почина по време на проверката.

Беше зле, докато проверявахме дома, а като писахме доклаада вече беше починало, каза зам.-директорът на БХК Маргарита Илиева.

В домовете тече институционализирана престъпност и трябва да има осъдителни присъди. Дори и разследването обаче, и присъствието на прокуратурата действа превантивно, подчерта Илиева,.
На представянето на данните присъства и главният прокурор Борис Велчев. По думите му, данните от докладите са дали основание за образуване на 166 досъдебни производства, които обаче на този етап са срещу неизвестен извършител.

В нашите правомощия е да доведем до възмездие и да упражним превенция.

Грижата за децата обаче е извън нашия контрол и е въпрос на държавна политика. С обвинителни актове няма да нахраним децата, заяви Велчев.

Надя Шабани от Агенцията за закрила на детето призна, че всяка институция трябва да поеме отговорност, но според нея изходът е в закриване на тези домове и търсене на други места, където да се настаняват децата.

Кой ще отиде да работи в дома в Медвен при условията там и при положение, че зимата е недостъпно? попита Шабани.

Друг ужасяващ факт от изледването показва, че 149 от смъртните случаи са настъпили не в болница, а в самите домове и в 90 случая няма дори аутопсии. Най-често децата умирали през зимните месеци.

В момента пък в домовете гладували 103 деца, които страдат от недохранване

и има риск за живота им.

Според БХК най-тежко е било положението в закрития дом в Могилино, следван от домовете в с. Медвен, Крушари, Петрово и Рудник.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

 • стела - 17:53, 06 ноем.

  дцдфгтйхнхнк

 • стела - 17:52, 06 ноем.

  сгфхикйп;л

 • Михаил - 21:19, 21 септ.

  Ани, и сега щяха да се правят, че не знаят, ако не беше Яна и останалите неуморни от БХК, които да действат. Прокуратурата се задейства едва когато БХК заведе дело срещу нея за отказ да преследва закононарушенията и откровените престъпления в домовете. И защото те само от тояга разбират е нужно това да се разгласи и да стане международен скандал, барем някой се усети. Че сега лелките излизат да мънкат по телевизията как всичко било едва ли не нормално. "Цивилизована" държава - има милиони за зали и Лувъри, а децата умират от глад.

 • ани - 10:17, 21 септ.

  за десет години... та чак сега ли го разбраха! безхаберна държава!

 • solo - 23:09, 20 септ.

  e tova ne e li tzinizam ili fa6izam

 • Самотникът - 17:15, 20 септ.

  Не пожелавам на никой да бъде на мястото на тези деца. Държавата винаги едлъжник и не само на тях. Използувам настоящата статия за да задам няколко въпроса на Маргарита Илиева. Правя уговорката, че трябва да има такива организации, но защо в мен се пораждат съмнения че: 1. Всеки иска да бъде контрольор. Защо вие като такава стабилна организация с такъв бюджет не се захваните с някой дом за изоставени деца и не покажите как трябва да бъде. Учителя преди да изпита ученика и да му пише оценка първо преподава урока, дава консултации и т.н. Вие само изпитвате т.е контролирате. Наясно ли сте с какви бюджети разполагат тези домове, какво е възнаграждението на персонала получават ли си навреме мизерните заплати. Хайде отидете за три месеца и след това ще говорим. Човек дава акъл или съветва когато е мъдър. Вие не сте нито едното нито другото, не зависимо,че говорите в ефира за много работа, но запомнете че не със всяка работа се поумнява. Оставам с надеждата , че сте ме разбрали. най добронамерен ваш привърженик.

 • С - 12:26, 20 септ.

  БРАВО ВЕЛЧЕВ ЧЕ ПОНЕ ГОВОРИШ ЗА ТОВА .........НЯМАМ ДУМИ С КОЕТО ДА ГО НАРЕЧА И НАШИТЕ ВЛАСТ ИМАЩИ НЯМАТ ЛИ СЪВЕСТ ТИЯ ХОРА БЕ

 • Елза - 12:01, 20 септ.

  А защо не ги давате тези деца за осиновяване ?!?!?! Стотици хора искат да си осиновят дете ,но нашата корумпирана систима не дава децата за осиновяване, а ги мъчи по домовете.

 • БЕСЕН - 11:55, 20 септ.

  ЦЕНЗУРИРАНО

 • БАЩА - 11:25, 20 септ.

  Скапана държава, това е за съжаление истината!

Напиши коментар

Коментари