вторник, 21 септември 2010, 15:11 ч.

Ще гледат ли поколенията вечните Фауст и Хамлет?

BNews.bg

Ще гледат ли поколенията вечните Фауст и Хамлет?

В рамките на фестивала „Сцена на кръстопът” пловдивчани видяха премиерата на спектакъла "Фауст" от Гьоте на Варненския театър, постановка на Лилия Абаджиева. В продължение на повече от два часа трупата даде всичко от себе си, за да пресъздаде на сцената театралната приказка за вечната борба между божественото и демоничното.

Във „Фауст” се разглежда именно конфликтът между плътта и душата, познанието и страстта. Гьотевото произведение е откровение на религията и философията, казва Абаджиева.

По време на спектакъла и за минутка не се усетиха затрудненията и несигурността, пред която е изправена варненската трупа.

На вчерашната пресконференция представянето на спектакъла бе изместено от темата за театралната реформа и последствията от нея – основна грижа и притеснение на актьорите. Театралите от Варна са единодушни, че реформата в културните институции не е реформа, а съкращение.

От няколко месеца актьорите получават едва 30 процента от заплатите си. "Никой няма право да унижава актьора", категорична е Лилия Абаджиева. "Що се отнася до реформата – не хленчим за хляба. Отдавна сме на социалното дъно. Става дума, че няма мисъл за бъдеще време", възмущава се тя.
"Фауст, Хамлет, Маргарита и другите ще живеят вечно. Въпросът е дали нашите деца някога ще гледат и чуят за тях", заключи Абаджиева.

Още новини от Пловдив и южна България - News4000.bg

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари