събота, 09 октомври 2010, 17:42 ч.

Двоен аршин

ВМРО сезира ПАСЕ за потъпкани права в Македония

BNews.bg

ВМРО сезира ПАСЕ за потъпкани права в Македония

Председателят на ВМРО - Българско национално движение, Красимир Каракачанов изпрати писмо до Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) чрез Представителството на Съвета на Европа в България, съобщиха войводите. В писмото са цитирани случаи на нарушаване на човешки права на македонски граждани с българско самосъзнание.

В писмото се акцентира на случаите на глоби и произвол по отношение на македонските граждани, които притежават автомобили с български регистрационни номера.

Лидерът на ВМРО цитира конфискуването на автомобили с български номера, защото не са пререгистрирани,

докато в същото време в Македония без проблем се движат десетки хиляди коли с регистрационни табели на други държави. Сред тях има албански, сръбски, немски и дори щатски автомобилни номера.

Като пример е посочен и случаят с Мирослав Ризински, осъден в политически процес при допуснати редица процесуални нарушения. Като притежаващ и българско гражданство, Ризински е поискал трансфер в България, съгласно Конвенцията за трансфер на осъдени лица, по която Македония е страна. Въпреки това, вече повече от година македонската страна отлага процедурата по трансфера, въпреки че всички документи са изготвени и от българската страна има пълно съдействие.

ВМРО предлага представители на ПАСЕ да извършат проверка на цитираните по-горе случаи, за да се убедят, че Македония не спазва човешките права

и съвсем открито си позволява в свободна и демократична Европа да дискриминира свои граждани, подлагайки ги на системен тормоз, административни и съдебни репресии.

Лидерът на войводите изразява възмущението си, че в 21 век е крайно неприемливо в Европа хора да бъдат подлагани на политически и административни репресии заради самоопределението си.

"Доста лицемерно е от страна на правителството на Р Македония да говори за човешките права на циганите

в Европа, докато упражнява системен тормоз на българите в Р Македония. ПАСЕ трябва да се заинтересува от спазването на човешките права в Р Македония, от факта, че държавната власт на Р Македония не спазва международни договори, по които е страна,", пише още Каракачанов.

"ВМРО може да окаже пълно съдействие като предостави документи с факти и други материали",

завършва писмото си Красимир Каракачанов.

 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • voodoo - 20:16, 09 окт.

    целта е да изтраете още 3-4 г. после с албанците няма да имате проблеми.

Напиши коментар

Коментари