понеделник, 18 октомври 2010, 10:19 ч.

На крак

Работниците протестират в защита на „Брикел“

BNews.bg

Работниците протестират в защита на „Брикел“

Над 1000 работника протестират срещу затварянето на завод „Брикел“. Стачката е организирана от синдикатите в завода.

В декларация на синдикалните структури се посочва, че закриването на топлоелектрическата централа и единствената в страната брикетна фабрика ще лиши от работа 2000 работещи в "Брикел" и работещи в пряко обслужващите го предприятия. Негативни социални последици от спирането на предприятието ще има и за населението на гр. Гълъбово, както и за всички обществени сгради - болници, училища, детски градини и социални домове, защото те ще останат без отопление, пише още в текста.

„Искането е да няма административно затваряне и да се запазят 2 хиляди работни места в „Брикел" и стотици работни места от мините и другите съпътстващи организации от автотранспорта" , заяви Валентин Никифоров, вицепрезидент на КНСБ, който е и председателстващ стачния комитет на на КНСБ, цитиран от Фокус.

„В „Брикел" работят около 2000 души и още 1000 ще бъдат засегнати от по-малкото добив на въглища, транспортни фирми. Около 3000 души ще бъдат засегнати веднага, ако се изпълни заповедта на министър Нона Караджова за затваряне на фабриката.

В началото на септември собственикът на фабриката  Христо Ковачки се срещна с екоминистър Нона Караджова и икономическия министър Трайчо Трайков в опитите си да намери решение на проблема. Тогава Ковачки се е ангажирал да инвестира 38 млн. евро, така че серопочистващата инсталация да бъде приведена в съответствие с екологичните изисквания, както и да бъде осигурена в близките дни банкова гаранция, която да гарантира изпълнение на инвестиционната програма. Тогава и двамата министри се ангажираха да питат Европейската комисия дали "Брикел" може да ползва свободни квоти за вредни емисии, докато изпълни нужните екоизисквания.

След продължителните разговори със синдикатите и Ковачки са били проучени всички възможности за искане за удължаване на работата на компанията. „Абсолютно невъзможно е това, защото това означава да не спазим пет европейски директиви", коментира Караджова.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • 911 - 15:09, 19 окт.

    Стига с тези предприятия от пантивека да ги затварят и толкоз.Не може цяла България да им бъде заложник.

  • vf - 20:42, 18 окт.

    Да протестират пред др. Ковачки.

  • parvan - 11:42, 18 окт.

    A taka chakaite tezi bokluci she vi opraviat kakto i nas ot Kremikovtzi ni opraviha iskahte Evropa te vi ia niama da rabotite i she sedite gladni i she nasljadavate na Evropeiskite pridobivki taka she ia karame kato oshte gi chakame.

Напиши коментар

Коментари