петък, 22 октомври 2010, 17:17 ч.

Спестовници

Цанков камък излиза с 26 млн. лв. по-евтин

BNews.bg

Цанков камък излиза с 26 млн. лв. по-евтин

С подписаното днес на язовирната стена споразумение между НЕК и "Алпине" комплексът Цанков камък ще излезе с 26 млн. лв. по-евтин на държавата.

България ще си спести 26 млн. лв. от строителството на "Цанков камък", стана ясно след подписаното на язовирната стена споразумение между НЕК и австрийския строител "Алпине Бау".

По думите на шефа на НЕК Красимир Първанов строителството на "Цанков камък" приключва на 31 декември тази година и влиза в експлоатация. ВЕЦ-ът към него ще произвежда 85 мегавата електроенергия. В подножието на стената има още една водноелектрическа централа, която ще произвежда още 1,25 мегавата електроенергия.

Крайната цена на "Цанков камък" ще бъде 379 милиона евро и нито стотинка повече.

До падането на снега ще е готов и новият път Михалково - Девин, който забави строителството на проекта и го оскъпи", добави още Първанов.

Спестените 26 млн. лв. са заради договорка с "Алпине Бау" ескалационната добавка в размер на 68 милиона лева, която се дължи от НЕК, да се разсрочи без никаква лихва до месец май. НЕК не е плащала до момента ескалационна добавка и също така - се е отказала от кредит заради неизгодните условия, предлагани от банките.

„С днешното споразумение между НЕК и "Алпине" спестихме 26 милиона лева на българските данъкоплатци", заяви и премиерът Бойко Борисов. Той инспектира строителните работи заедно с министъра на икономиката Трайчо Трайков. Премиерът изпитвал смесени чувства от днешното събитие, тъй като се открива един грандиозен обект, с най-модерната язовирна стена и съоръжения в Югоизточна Европа, но на огромна цена.


Премиерът заяви, че с 200 000 кубически метра бетон, излят по обходния път до язовира, е можело да се бетонира магистралата до Бургас. А

с вложеното в тунела по пътя спокойно е можело да се направи тунелът под Шипка.

Решението на Върховния административен съд, с което хонорарът на Ахмед Доган за консултациите бе признат за законен, премиерът оправда с факта, че ВАС е конструиран от Тройната коалиция със знанието на президента, заедно с Висшия съдебен съвет (ВСС) по схемата 3 - 5 - 8. 

Каскадата „Горна Арда" ще бъде два пъти по-голяма от язовир „Цанков камък", с два пъти по-голяма мощност, но и два пъти по-евтина, 

добави премиерът.  Той подчерта, че строители ще бъдат тези, които предложат най-добрата цена.

"Българите имат късмет, че ние спестяваме от договори като този с „Цанков камък”, 

заключи накрая премиерът.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

 • ххх - 09:44, 23 окт.

  то у вий се фесчета се фукате ма и вашия гъз ш са напука

 • Ихтиандър - 23:33, 22 окт.

  То и за Люлин се хвалеха колко пестеливо я правят ама то взе че за половин година се напука, дано и тук това пестене не докара некоя пукнатина че да издавят хората.

 • 1 - 19:54, 22 окт.

  do sefa ,napravo si jalik.

 • Резач - 19:14, 22 окт.

  Абе не може да не му резне лентата, той що построени от Станишев ленти е отрезал....

 • шефа - 18:10, 22 окт.

  Ахмед-СОПОЛА и КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ БОКЛУЦИ обедняха с 26 милиона.

Напиши коментар

Коментари