понеделник, 01 ноември 2010, 14:17 ч.

Проектантът на Бузлуджа

Президентът отличи със „Стара планина” арх. Георги Стоилов

BNews.bg

Президентът отличи със „Стара планина” арх. Георги Стоилов

Президентът Първанов връчи орден „Стара планина”, първа степен на архитект Георги Стоилов, както и още няколко висши държавни отличия. Точно в 12 часа пък присъства на тържествената смяна на караула по случай Деня на народните будители.

img_4181_copy_400В Деня на народните будители архитект Георги Стоилов бе удостоен от президента на Републиката България с най-висшето държавно отличие - орден „Стара планина", първа степен за особено големите си заслуги към архитектурата. По негови проекти са построени сградата на Българското национално радио и монументът на връх Бузлуджа.

79-годишният Георги Стоилов е и президент на Международната архитектурна академия, почетен член на Руската художествена академия (от 1995) и почетен гражданин на София (от 2004). Бил е и кмет на столицата (1967-1971), както и министър на архитектурата и градоустройството (1971-1973).

С орден „Св.Св. Кирил и Методий" - огърлие бе награден по повод 65-ата му годишнина Негово Преосвещенство Русенският митрополит Неофит за заслугите му към развитието на Духовната академия „Св. Климент Охридски", както и за просветителските му връзки между източни и западни християни.

„Св.Св. Кирил и Методий"-първа степен получи и проф. Емил Боев за заслугите си по развитието на българската наука и култура, а „Св.Св. Кирил и Методий"-огърлие получи за принос към културата и Радосвет Радев.

img_4231_copy_400

След официалната церемония по връчването на отличията президентът Първанов присъства на тържествената смяна на караула точно в 12 часа. Пред погледа на президента, вицепрезидента Ангел Марин, официални лица и десетки граждани бе изпълнен и специален ритуал на гвардейските части.

 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари