сряда, 17 ноември 2010, 13:43 ч.

Цифровизация, ама друг път

Гледаме аналогова тв до 2015

BNews.bg

Гледаме аналогова тв до 2015

Кабинетът реши да отложи цифровизацията и вместо през 2012, тя да влезе в сила през 2015 г. Това обяви министърът на транспорта и информационните технологии Александър Цветков след заседанието на МС. причината била необходимост от преразглеждане на сегашния план за въвеждане на наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване и липсата на национален консенсус при първоначалното му приемане, съобщи правителственият пресцентър.

По думите на транспортния министър страната ни няма да отнесе санкции от Брюксел за отлагането на въвеждането на цифровизацията, защото 2012 г. бил само препоръчителен срок.

Така цифровизацията ще навлезе повсеместно и по закон три години след този първоначален период. Така до 2015 г. продължава аналоговото телевизионно радиоразпръскане.

Сред мотивите за отлагането на старта на цифровизацията у нас е и липсата на пари, призна министър Цветков.

Най-малко 200 млн., по думите му, трябвало да получи Министерство на отбраната, за да освободи някои от честотите, които ползва за свои нужди към момента.

Освен това трябвало държавата да се подготви и да подсигури средства за социално слабите, които ще трябва да си купят декодери за телевизора,

всеки от които по пазарен принцип струва от порядъка на 70 лв., обясни министърът.

За целта правителството реши да създаде работна група с представители на транспортното, военното, финансовото, социалното и културното министерства, както и от МВР.

В комисията влизат още хора от СЕМ, КРС, КЗП, БНТ, БНР, компаниите, които имат разрешение за осъществяване на електронни съобщения чрез мрежи за наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване и организацията на доставчици на аудиовизуални медийни и радиоуслуги.

Работната група трябва да подготви и представи до 31 януари 2011 проекта на новия план за цифровизация в страната, както и предложения за промени в нормативната база.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • purvobiten - 02:02, 18 ноем.

    uaaxaaxxaxaaxaxaxxaaxxaxax 2015 te Albancite veche imat cifrova

  • Бабугер - 16:33, 17 ноем.

    Добре а сега без шикалкавене кажете истинската причина.А тя е че ако се пусне цифровата ефирна телевизия доста кабелни и сателитни оператори загиват. Декодерите верно струват толкова ама защо смятаме че ще струват по малко 2015 година или тогава друг да бере гайлето. Това за военните честоти въобще не искам да коментирам защото е смешно оправдание

  • Юност - 15:48, 17 ноем.

    бях решил да си хвърлям тв юност, ама изкярих ще дзямап още тв на него урааааа ! абе трътки що не вземете да върнете и грамфоните че глеамстанали мнооо модерни и да въоръжите администрацията с ВЕФ-ове да си слушкат Гидика кък съ дире ?

Напиши коментар

Коментари