сряда, 17 ноември 2010, 16:32 ч.

Убиецът на века

ХОББ е новото име на Смъртта

BNews.bg

ХОББ е новото име на Смъртта

Болестта Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) скоро ще бъде един от основните убийци на планетата. Очаква се до 2020 г. ХОББ да бъде на трето място сред най-честите причини за смърт сред населението на Земята.

Около 3600 души в България умират всяка година заради болести на дихателната система.

Белодробните заболявания засягат половин милион от населението на страната ни, а 230 000 българи влизат в болница заради подобни диагнози, обявиха по случай Световния ден за борба с хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) от Българското дружество по белодробни болести, МЗ и Асоциацията на българите, страдащи от астма.

По данни на Световната здравна организация около 10% от населението на планетата страда от ХОББ.

От 20 000 до 30 000 души умират всяка година в Европа в резултат от това заболяване на белите дробове.

По думите на представителите на здравните организации в България болестта убива повече хора, отколкото ракът на гърдата и на белия дроб, взети заедно.

Прогнозите не са оптимистични - очаква се до 2020 година ХОББ да бъде на трето място сред най-честите причини за смърт сред населението на Земята.

Към момента 200 милиона души по целия свят страдат от белодробни болести.

Тютюнопушенето е основна причина за развитие на злокачествени образувания на дихателните органи.

Лекарите са категорични, че ХОББ е сред най-разпространените хронични заболявания при пушачи над 45 години. Прогресивното нарастване на задуха може да доведе до тежка инвалидизация на пациентите.

Въреки това, между 25-45% от пациентите, които развиват ХОББ, не са пушачи.

Според доц. Коста Костов, председател на Българското дружество по белодробни болести, причината последните да заболяват е употребата на биогорива (въглища, дърва, тор, сено и др.). Изследване, на което той се позова, посочва, че

3 милиарда души в света употребяват биогорива, а 1,01 милиард са пушачите в световен мащаб.

Оставянето на цигарите може да подобри здравето ни до такава степен, че да удължи живота ни - средно с 6 години, ако спрем да пушим на 50 години или с 9 години, ако се откажем от опасния порок на 40 години.

По думите на доц. Костов  ХОББ е предотвратима и лечима болест.Той подчерта, че

съвременната медицина разполага с широк набор от медикаменти за лечение на белодробните заболявания.

Страдащите от ХОББ не се излекуват напълно, но ранната диагноза и подходящото лечение намаляват ускорената загуба на белодробната функция. Вземането на мерки навреме намалява задуха и усложненията, като същевременно повишава качеството на живот, категорични са медиците.

 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • Незначителен - 12:23, 18 ноем.

    Не е от цигарите. Хайде помислете още веднъж от какво е

Напиши коментар

Коментари