понеделник, 06 декември 2010, 12:56 ч.

Съдебни упражнения

ВСС одобри "Наглите" на първо четене

BNews.bg

ВСС одобри "Наглите" на първо четене

Всичко, което зависи от съдията, е изпълнено, констатираха от Висшия съдебен съвет (ВСС) след първата и превърнала се в скандална проверка на хода на делото срещу "Наглите". От ВСС пък също привидяха натиск върху тях заради протестните писма на съдиите.

Според очакванията приключи едноседмичният дебат около това дали Висшият съдебен съвет трябва да проверява защо не е даден ход на делото срещу групата за отвличания "Наглите".

Комисията на ВСС, която следи делата с обществен интерес чете един час протокола от първото заседание по делото на "Наглите" и не видя нищо притеснително.

Съдия Виолета Магдалинчева се оказа принудена да не дава ход на делото и да го отложи за края на декември. Причините бяха две - адвокат Йордан Киров беше депозирал предварително молба за ангажимент по друго дело, а негов колега пое защитата на подсъдимия Прокопий Прокопиев само три дни преди датата на заседанието и по закон има право да иска повече време, за да се запознае с делото.

Въпреки обективните причини за отлагане на старта на процеса, само часове след като стана ясно това, Висшият съдебен съвет обяви, че ще извърши проверка на делото и ще се среща със съдебния състав.

На тази реакция съдиите от Софийския градски съд отвърнаха с гневно писмо, последвани от колегите им от районния съд, които дружно видяха опит за натиск от страна на ВСС върху съдии по изхода на конкретни дела.

От ВСС пък се стреснаха от набиращия сила скандал и се съгласиха само да прочетат протокола и да не се срещат със съдия Магдалинчева.

Днес комисията, начело с председателя й Пламен Стоилов се срещна с и.д. председателя на СГС Величка Цанова и в крайна сметка се запозна с протокола от първото заседание, което бе публично и подробно описано преди седмица от всички медии.

На първо четене ми прави впечатление, че всичко, което зависи от съдията, е извършено,

констатира и Пламен Стоилов. От ВСС щели обаче да анализират подробната справка на съдията и на следващото си заседание да представят доклад. Стоилов беше категоричен обаче, че не ставало дума за натиск върху съда. Той дори видя такъв върху представителите на ВСС.

Никога не сме си позволявали да се намесваме в работата на съда по същество. Стори ми се, че някой се опитва да оказва натиск върху ВСС, за да не извърши проверката,

каза Стоилов, като поясни, че има предвид съдиите и писмата им срещу съвета. По думите му, целта на проверката била да се дисциплинират страните и тя да бъде своеобразно предупреждение към тях да не използват традиционните методи за отлагане на делата.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • паламудчо - 22:00, 06 дек.

    Ти пък на пролет, толкоз рано, я виж как на единия подсъдим му е отекъл тестиса, трябва дълго лечение, може и за другата коледа да се отложи

  • шаранчо - 15:36, 06 дек.

    Ха на бас, че в края на декември някой ще се разболее и съдия Кортолинчева съвсем по процедурата ще отложи делото за напролет!

  • qqqq - 13:51, 06 дек.

    На кратко вдигнали са ви мерника използвайте не стандартни методи за отлагане. "....тя да бъде своеобразно предупреждение към тях да не използват традиционните методи за отлагане на делата."

Напиши коментар

Коментари