вторник, 14 декември 2010, 14:28 ч.

Под звездите

Роженската обсерватория няма да се затваря

BNews.bg

Роженската обсерватория няма да се затваря

Обсерваторията на връх "Рожен" няма да се затваря, нито ще се разпродава, увери премиерът Бойко Борисов след среща с шефа й Таньо Бонев. Със съдействието на министър-председателя финансовият министър Дянков ще отпусне 245 000 лв.

Ще бъдат дадени 245 000 лева за Националната астрономическа обсерватория на Рожен, необходими до края на годината, обяви премиерът Бойко Борисов.

Той бе категоричен, че няма да се случат небивалиците, които прочел по медиите за затваряне на астрономическото научно средище или пък за неговото разпродаване.

Аргументите на Борисов: Обсерваторията обучава студенти и работи по важни проекти. 

"Именно това е и реформата, която искаме да направим в БАН – институтите, които работят, които са важни, които дават и необходимата информация на държавата, да бъдат второстепенни разпоредители с бюджета, сиреч да си знаят сметката, да си плащат и да си разработват своите проекти, това е всъщност и основната ни цел", заяви Борисов. Той допълни, че парите ще бъдат за покриване на разходите и за декември, и за януари.

Борисов изрази надежда след приемането на закона за БАН да не му се налага да влиза в "подобни разговори".  

Директорът на обсерваторията д-р Таньо Бонев благодари за „спасителната ръка”, която му подава премиерът Бойко Борисов в "този тежък за обсерваторията момент"

Просветният министър Сергей Игнатов уточни, че по време на срещата при Борисов в МС е станало ясно, че Общото събрание на БАН е намалило бюджета на Роженската обсерватория със 100 хил. лв. и вместо да вземат 600 000, са получили 500 000 лв.

Игнатов оповести, че уникалната обсерватория в Родопите е на 35-то място в света, а астрономическата наука е едно печелившо направление.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

 • Гого - 00:00, 18 дек.

  Борко,ти явно от наука нямаш и идея??? Обсерваторията на Рожен е една от най - съществените бази за наука в нашата страна..... така че такива глупави комнтари са абсолютно излишни....

 • борко - 07:37, 15 дек.

  Съгласен съм с несъгласен, ама, тия дембели, ако открият нова звезда, няма да я кръстят на бате Бойко, ами на Гоце!Защото не виждат кой им дава хляба! Защото са неблагодарници! А от София, при тия пушилки, не могат да видят и луната.

 • Несъгласен - 20:25, 14 дек.

  Има голяма разлика между обсерваторията в София и тази на Рожен - това в Родопите е голямо уникално съоръжение, и е една от най-големите в Европа (най-голяма действаща е в Югоизточна Европа). Нали помните какво стана с АЕЦ-Козлодуй? Нещо повече - спомняте ли си от историята какво се е случило с Александрийската библиотека, опожарена от тълпата, защото някой е сметнал, че "от наука - полза няма". Сега цялата човешка цивилизация съжалява за тази грешка! Между другото, идея в България да НЕ се развива фундаментална наука беше изказал преди време Ахмет Доганчо, ако искате това да се случи и простотията да завладее народа като в 16-ти век...

 • Евала - 19:41, 14 дек.

  По голям популист нашата земя не е раждала.

 • борко - 17:37, 14 дек.

  Когато открият ново, незабелязано до сега, небесно тяло, то ще бъде назовано....., как ли ще го нарекът тези неблагодарници? Нямам им доверие. По-добре е да се закрие обсерваторията в Рожен, стига им тази насред София!

Напиши коментар

Коментари