петък, 17 декември 2010, 15:25 ч.

Опасен спорт

Ежегодно 10 българи губят живота си през ски сезона

BNews.bg

Ежегодно 10 българи губят живота си през ски сезона

Ски сезонът на зимните курорти Витоша, Боровец и Пампорово ще бъде открит официално на 18 декември. От Сдружение "Български ски училище" са категорични, че най-чести инциденти по време на сезона стават в Банско и Боровец.

Всяка година между 5 и 10 души стават жертви на измръзване или затрупване от лавина.

Според Аспарух Марчински от Сдружение "Българско ски училище" най-много смъртни случаи има в Банско, тъй като туристическият поток там е по-сериозен. Боровец е другият зимен курорт, където най-често се случват инциденти.

Пред Bnews Марчински коментира, че за българите Европа е далеч по-евтина зимна дестинация.

В Италия и Австрия битката за клиента е изключително сериозна, посочи той. В един от най-скъпите курорти във Франция, Куршевел, са осигурени безплатни лифтове, а цените от 6 г. не са мръдвали, категоричен е той. Разходите по пътуването с включен ол инклузив излизали 1100 лева. Според Марчински няма начин тази сума да ни стигне в българските курорти.

Заради финансовата криза в повечето ски училища цените на уроците са намалени

и отговарят на възможностите на хората, твърди Марчински, според когото в България пазарът е много специфичен.

Ски пакетите са много по-евтини за чужденците, отколкото на българите.

На Боровец туристическите карти са намалени, докато на Банско -  увеличени, тъй като е "вкаран нов коридор за сезонни карти", коментира той. Повечето зимни курорти са запазили цените на ски пакетите си от предходните години.

Сумите за групови ски уроци, в рамките на 5 дни, варират от 220 лева за деца до 235 - за възрастни.

Използването на собствена екипировка сваля около 15 лева от цената. Курсовете по сноуборд струват около от 215- 230 лева. Едноличните курсове за 14 дни са в рамките на 200 лева.

От сдружението посочват, че една туристическа лифт карта струва 35 лева. За ски учителите обаче няма курорт, на който да не е увеличена таксата за дневните и сезонните карти. Най-драстичен пример е Витоша.

Ски инструкторите отбелязват и друг проблем -

наблюдава се монопол върху продажбата на лифт карти.

Наред с това, Българската федерация по ски е създала ново структурно звено - "Направление Български професионални ски учители". По думите на членовете на сдружението обаче,

федерацията принуждава инструкторите да заплащат 45 лева и да предосвавят старите си карти,

за да им бъдат издадени други. Наред с това, бъдещите членове на федерацията се задължават да спазват неясно разписани правила.

От Сдружението "Българско ски училище" са на мнение, че

това не е процедура, която може да лицензира отделни качества и квалификации

при инструкторите, за да имат те правоспособност да провеждат курсове по ски и сноуборд.

Специалистите в тази сфера минават 3 нива на обучение, след което получават марка със знака на "ISIA ски училища". Тази емблема се поставя в професионалните карти на инстукторите, с което се

удостоверява, че съответният инструктор е преминал през квалификационни курсове.

От Сдружение "Българско ски училище" са категорични, че трябва да има конкуренция, но не може Българската федерация по ски да се опитва да контролира една частна инициатива и цял сектор от икономиката.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари