четвъртък, 13 януари 2011, 12:33 ч.

В помощ на родителите

Месечните добавки за децата инвалиди ще се определят по нов начин

BNews.bg

Месечните добавки за децата инвалиди ще се определят по нов начин

Промени в Правилника за прилагане на Закона за семейните помощи ще регламентират отпускането на месечни добавки и месечни семейни помощи за деца с трайни увреждания. Субсидиите ще се дават от момента, в който е определена датата на инвалидността в експертното решение на ТЕЛК, а не от датата на издаване на решението, както беше досега.

Правителството въвежда промени в Правилника за прилагане на Закона за семейните помощи, с които

ще бъде регламентирано отпускането на месечни добавки и месечни семейни помощи за деца с трайни увреждания, съобщават от социалното министерство.

Месечната добавка за деца с трайни увреждания ще бъде отпускана на 1-вото число на месеца от момента, в който е определена датата на инвалидността в експертното решение на ТЕЛК (ДЕЛК или НЕЛК), а не от датата на издаване на решението.

Аргументите за тези нововъведения са, че процедурата за определяне на увреждането отнема много време

и по този начин семействата на деца с увреждания са лишени от възможността да получат подкрепата, на която имат право.

Уточнява се моментът на отпускане на добавката и месечната помощ за деца с трайни увреждания в случай на преосвидетелстване.

Уреждат се заварените случаи на прекратени добавки, получавани по реда на Закона за интеграция на хората с увреждания, поради необходимост от преосвидетелстване. Ще бъде предложен и вариант за облекчаване на процедурите, свързани със задължителните имунизации на децата с увреждания.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари