петък, 21 януари 2011, 11:59 ч.

Епидемия в Пазарджик и Враца

Учениците в София излизат в грипна ваканция

BNews.bg

Учениците в София излизат в грипна ваканция

Грипна епидемия днес беше обявена в Пазарджик и Враца. В София това ще стане утре, а Варна е в предепидемична обстановка. РИОКОЗ-София пък поиска в столицата да бъде обявена десетдневна грипна ваканция.

Грипна епидемия днес беше обявена в Пазарджик и Враца. В София това ще стане утре. Варна също е в предепидемична обстановка.

РИОКОЗ-София пък предложи учениците в столицата да излязат в грипна ваканция. Тя трябва да започне от утре и да продължи десет дни.

В Пазарджик заболеваемостта е 444 болни на 10 000 души, докладваха на заседание на Регионалния пандемичен комитет.

Детските отделения в болниците в целия регион са пълни. В общините Велинград, Септември, Пещера във вътрешните отделения леглата не достигат и болните са препращани към Пазарджик, когато случаите са тежки.

По данни на Регионалния инспекторат по образование заболеваемостта на децата е сравнително ниска - 18%.

По преценка на директорите, при прехвърляне на границата от 30% болни в учебно заведение, ще бъде обявявана грипна ваканция.

Близо 100% от общопрактикуващите лекари разполагат с антивурисните средства - „Тамифлу" и „Реленца".

По данни на РИОКОЗ е регистриран само един тежък случай на грипно болен. 21-годишен мъж от Велинград е с усложнения, той се лекува в местната болница. Състоянието му е тежко, разпоредено е да бъдат взети проби за изследване.

Грипна епидемия продължава да има в София-област и общините Благоевград, Петрич Дупница, Рила, Кочериново, Брегово и Белоградчик.

Грипна епидемия ще бъде обявена от утре в град София, съобщиха от Столичната регионална инспекция по опазване и контрол на общественото здраве.

През периода от 10 януари до 16 януари в столицата е регистрирана заболяемост 155 на 10 000 души население. По последни данни около 30% от изследваните болни в София са с изолиран грипен вирус AH1N1.

С писмо на директора на Столичната РИОКОЗ са уведомени всички общопрактикуващи лекари и ръководителите на болничните лечебни заведения за въвеждане на ограничителните мерки, а

Регионалният инспекторат по образованието София-град - за създаване на организация за преустановяване на учебните занятия.


Наблюдението над развитието на грипните епидемии показва, че грипът поразява около 30% от населението. Болестта се развива от 24 до 48 часа след заразяване и изисква бързо предприемане на мерки. Грипът е особено опасен за често боледуващи деца и страдащи от системни хронични заболявания от всички възрасти, за новия грип при хората и за бременни и хора с наднормено тегло. При тях най-често се развиват усложнения.

„Случаите, в които сме наблюдавали усложнения или тежко протичане на заболяването, са се случили, когато хората късно са потърсили лекарска помощ. Отиването на лекар осигурява и получаването навременна препоръка и дори директно на антивирусен препарат, специфично срещу грипните вируси”, припомня епидемологът Кожухарова.

Лекарите съветват да се избягват контакти със заразени,  да се използва сапун при измиване на ръцете или дезинфекциращи кърпички за еднократна употреба на спиртна основа.

Друга предпазна мярка е честото проветряване на въздуха в затворени помещения и редовно дезинфекциране на повърхностите в тях.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • Незначителен - 14:12, 21 ян.

    Вярно, има един заболял, при това тежко.

Напиши коментар

Коментари