понеделник, 31 януари 2011, 14:50 ч.

Нови технологии

Бензиновият автомобил става електромобил за 8 бона

BNews.bg

Бензиновият автомобил става електромобил за 8 бона

Превръщането на бензиновия автомобил в електромобил излиза 8 хил. лв., смятат експерти. Те поискаха държавата да сложи нулева ставка ДДС за електромобилите в България и да създаде специален „зелен фонд“ с отпускането на потребителите на поне 5000 лв. за закупуването на подобни возила от български производители.

Прогнозите сочат, че след няколко десетилетия петролът ще свърши, тряба да се търсят начин за решение на горивото за траспорта. Няколко компании в света вече работят усилено по този въпрос. В България също се повдига този въпрос все по-често.

Превръщането на обикновен бензинов или дизелов автомобил в електромобил може да струва не повече от 8000 лв.

Това съобщиха от Индустриален клъстер „Електромобили", обединяващ няколко български производители на такива возила, на слънчеви батерии и на зарядни станции за електромобили, както и учени от БАН.

Средната цена на европейски електромобил е 28 000 евро, а на китайските - около 11 000 евро. „10-12 000 лв. ни струваше оборудването на един автомобил с нашата система и слънчев панел".

С него се акумулират около два киловата на ден. Машината има т.нар супер кондензато, който позволява бързо потегляне и спиране на колата.

От клъстера поискаха държавата да сложи нулева ставка ДДС за електромобилите в България и да създаде специален „зелен фонд" с отпускането на потребителите на поне 5000 лв.

 за закупуването на подобни возила от български производители.

Общинският съветник Мартин Заимов заяви, че Столична община напълно подкрепя идеята за изграждане на инфраструктура за електромобилите в София. Според него вече е решено паркирането в синята зона да бъде абсолютно безплатно за електромобилит

е.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

 • Даниел - 23:03, 05 февр.

  мн добра идея ;)

 • гларус - 11:13, 01 февр.

  защо не се споменават километрите,които се изминават с едно зареждане?да не са 15-20

 • дедо - 11:02, 01 февр.

  Глупости на търкалета. Цената на батериите е висока.Цената на зарядното е висока.Тока ще скочи заради задълженито да се изкупува зелена енергия.То ако морето беше до коляно японците да са го направили досега.

 • junks - 21:12, 31 ян.

  Няма смисъл от производство на нови ел.коли.Най добре е да станем център на Балканите за преоборудване на колите в електро

 • иван - 20:41, 31 ян.

  Браво

Напиши коментар

Коментари