четвъртък, 03 февруари 2011, 12:52 ч.

Колкото повече...

Държавата подпука мечките в Родопите

BNews.bg

Държавата подпука мечките в Родопите

Експерти от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и РИОСВ–Смолян неколкократно се срещнаха с пострадалата от нападение на мечка жена в района на село Малка Арда. В момента се разработва стратегически план за регулация на числеността на мечките.

Състоянието й е проследено още от момента, в който пострадалата е настанена в МБАЛ – Смолян. Доброволно и без да се изисква по закон, МОСВ дари на жената 1000 лева, които да разходва за лечение. По информация на лекари и семейството на пострадалата болничната помощ, оказана на жената, е безплатна. Отново без да се изисква по закон, от съпричастност към трагедията и с цел подпомагане на разходите по погребението ведомството дари 1500 лева на семейството на загиналия Никола Шиков.

През 2010 година от МОСВ са

оценени и изплатени по пазарни цени 81 щети, нанесени от мечка върху селскостопанското имущество.

Всички мерки, набелязани на работни срещи, включително и с представители на местните общности, са реализирани в предварително определените срокове.

В резултат на проведения масиран есенен мониторинг популацията на мечката в Смолянска област е установена в границите на 95-105 екземпляра, а общо за Родопите - около 180 животни. Като последваща мярка, МОСВ съвместно с Изпълнителната агенция по горите и неправителствени експерти разработва план за изпълнение през 2011 г., който да подпомогне местните власти с

конкретни дейности за регулиране на числеността на мечката в Смолянския регион

с цел намаляване на щетите върху животни и пчелини и минимизиране на риска от инциденти с хора, като: обезпечаване на електропастири и овчарски кучета, улов и разселване, засаждане на горскоплодни дървета, създаване на дивечови ниви, поставяне на табели в проблемни места и др.

За миналата година издадените разрешителни за отстрел на мечка на територията на РИОСВ – Смолян бяха шест, от които 4 се реализираха, а по останалите 2 – с титуляр Областна администрация–Смолян, няма реализиран отстрел поради факта, че от периода на издаването им – месец октомври до края на година, няма проявено проблемно поведение на мечка и съответно няма регистрирани щети.

На заседание от 26 януари 2011 г. Националната комисия за кафявата мечка разпредели да се извърши дерогация (изключение за отнемане от природата чрез отстрел, бел. ред.) на 7 броя животни на територията на РИОСВ – Смолян.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • GASOLINI - 12:23, 04 февр.

    А кога ще има обстрел на бездомни кучета.Вижте как действат в Канада,щом пречат-масов разстрел и то на хъски.

Напиши коментар

Коментари