четвъртък, 17 февруари 2011, 8:14 ч.

Триизмерно

Хитлер и Гьобелс са гледали 3D-кино

BNews.bg

Хитлер и Гьобелс са гледали 3D-кино

Триизмерни филми са снимани още по времето на Третия райх, откри режисьорът Филип Мор.

Триизмерни филми са снимани в Германия още по времето на Адолф Хитлер, пише списание Variety.

Във федералния архив австралийският режисьор и изследовател Филип Мор е открил два филма, заснети чрез тази технология. Те са произведени в средата на 30-те години с помощта на две камери, пред които е поставяна специална призма.

Черно-белите филми са произведени по заповед на Министерството на просветата и пропагандата, което тогава е ръководел Йозеф Гьобелс. Те са с продължителност 30 минути, но

качеството на стереоскопичната картина е поразително добро,

твърди Мор.

Единият от филмите е мюзикъл, действието се развива на извънградски пикник и в него има твърде ефекна сцена, в която към зрителите „хвърчат" мазни пръски от печена наденица.  Вторият филм е кратка комедия.

Досега се смяташе, че за пръв път тази технология е използвана в САЩ през 50-те години на XX век.

Във всички архивни документи филмите са описани като „пространствени филми" (Raum Film), и затова досега никой не е обърнал внимание, че ставя дума за технологията на триизмерно изображение.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

 • Smithd37 - 15:16, 06 окт.

  Wow, fantastic blog layout! How long have you been blogging for? you made blogging look easy. The overall look of your web site is wonderful, let alone the content! dgeffedefggkgaba

 • АЗ ЩЕ ТИ КАЖА - 11:02, 17 февр.

  В периода 1939-1944г. Германия в технологично отношение е поне 25 години преди Великобритания и САЩ, които са лидери по разработки по това време. За останалите държави няма смисъл да говорим. Такава разлика в историята на човечеството преди това е имало само два пъти - ранния Египет и Римската империя в разцвета и.

 • КОЙ ЩЕ МИ КАЖЕ? - 10:26, 17 февр.

  Мм-м-м, да-аа! Творческите сили на немската нация са безкрайни, май? Дори и под т.нар. фашистки ботуш! Защо ли? Защо ли 21 г. демокрация в Бг-то само разруха, гнет и бедност! Кой, кой ще ми каже? - Чичко Цар, Гоце, Ахмед, Асан, Яне, Ив.Кост. ... Кой, кой ...?

 • blue_fish - 10:26, 17 февр.

  През 96-а разказвах на баба ми (родена 1920 г. във Варна), че съм гледал в Париж "стререо" кино със специални очила. Тя въобще не се изненада и каза, че е гледала с такива очила прожекции във Варна още като малка. Явно основните принципи за такова кино са измислени отдавна, но чак сега двуизмерното кино се насити от ефекти и се търси ново поле за развитие с 3D.

Напиши коментар

Коментари