понеделник, 28 февруари 2011, 11:33 ч.

При заплаха за държавността

Шефът на ВКС иска "съгледвачи по дърветата" под условие

BNews.bg

Шефът на ВКС иска "съгледвачи по дърветата" под условие

Според председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лазар Груев СРС-та се допускат при много широк кръг престъпления, а сегашният проект за специализиран съд ще бави делата и ще се превърне в "съд за мързеливци".

Правата на гражданите са оставени на заден план при използването на специални разузнавателни средства (СРС), които се ползват за повече от допустимите престъпления.

Това е позицията на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лазар Груев в продължаващия дебат за употребата на СРС.

"На мен ми липсва един нюанс за правата на гражданите, които са гарантирани в Конституцията. Защото събирането на доказателства със СРС е драстично нахлуване в личния живот на гражданите.

Тайни средства винаги ще има - съгледвачи по дърветата, Щирлиц и т.н.,

но да видим кога това се допуска - когато се застрашава сигурността на държавата", заяви професор Груев пред БНТ.

Той припомни законовата уредба, според която СРС се допуска при разследване на тежки престъпления, предвиждащи наказание над 5г. затвор, но в тези рамки влизат твърде много казуси. Според Груев българските граждани трябва да са убедени, че държавата, борейки се с тежката престъпност, може да използва и СРС, но и не се застрашават техните права.

Шефът на ВКС обясни, че и сега действащият закон дава необходими гаранции, но просто не се спазва. И сега информацията, добита със СРС, не може да се филтрира и да не достига в пълен обем до заявителя, но последните скандали показаха, че и това се случва.

Относно последните критики към специализирания съд, които бяха отправени на последното заседание на ВСС, Груев обясни виждането си, че в този му вид съдът няма да работи добре.

"Твърде много се разшири обхвата на този съд и пак ще забавя делата.

Какъвто и да е този съд, той е съд, и ако не са представени необходимите доказателства, как ще работи? В Словакия имаха идея за създаването на такъв съд, който моят колега - председателят на върховния съд на страната след време го нарече "съд за мързеливци", заяви Груев.

Според магистрата у нас усилията е трябвало да бъдат насочени към информационната система за престъпността, с която всички институции веднага да могат да правят проверка на хода на делата и регистрациите. Груев припомни, че специализиран съд има само в Испания, но той е създаден заради терористичната организация ЕТА.

"Ние не може да отречем престъпността, но тя не е в тези форми, за да бъде създаден такъв съд", допълни шефът на ВКС.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • трибунал - 15:56, 28 февр.

    Бъркотията около т.н. специализиран съд пак е заради тъпотията на Цецо, който си мислеше, че ще може да прекара Алексей Петров през трибунала.Сега най-после разбраха, че няма как да стане и дават заден, а междувременно Трактора се легитимира като фактор в БГ политиката-пак поради глупостта на Цецо.Само, че вече е късно за заден и съда вероятно ще бъде създаден, за да осъди самият Цецо-пак поради неизмерна глупост...

  • Шпиончо2 - 12:23, 28 февр.

    Не ги ловят защото все още всичко в България се дирижира от мръсните комунисти. Ние не можем да се справим с това, просто чакаме Шенген и "адио рио".

  • Шпиончо - 12:04, 28 февр.

    Стига с тази "организирана престъпност" бе! И децата в България знаят. че "организирана престъпност" у нас я създадоха Бсп използвайки ДС, за да може да "страхуват" хората и по-лесно да се извърши престъпната приватизация. Знаят го у нас, знаят го и в Англия и САЩ! Всеки, който е работил за службите знае, че България разполага с ресурса да излови цялата така наречена "организирана престъпност", точно за 2 дни! ЦЯЛАТА! Защо не го прави? Кого заблуждавате?!?

Напиши коментар

Коментари