понеделник, 14 март 2011, 10:50 ч.

Черна статистика

500 000 лекарски грешки годишно в Германия

BNews.bg

500 000 лекарски грешки годишно в Германия

Проблемът с лекарските грешки се оказва, че не е изцяло запазена българска марка. Според германско пациентско сдружение, близо 65% от германците се страхуват от лекарска грешка.

Германското "Сдружение за сигурност на пациентите" предполага, че годишно се стига до 500 000 лекарски грешки, по отношение на регистрираните общо 17 милиона пациенти на болници.

Според проф. Матиас Шрапе, директор на Института за сигурност на пациентите към Университета в Бон, около 17 000 смъртни случаи биха могли да бъдат предотвратени всяка година.

Хроничното безсъние, стресът и преумората поставят лекарите под толкова голям натиск, че самите те се превръщат в огромен риск за пациентите, казва професорът.

Професор Шрапе припомня нашумелият напоследък случай с Рудолф Айх, който починал вследствие на преливане на кръв от грешна група. Служител на реномираната Университетска клиника допуснал грешката вследствие на преумора, както показало болничното разследване.

Според социологическо изследване публикувано от Дойче веле 65% от хората ги е страх от лекарска грешка.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари