понеделник, 14 март 2011, 16:01 ч.

Зловеща прогноза

Катастрофално земетресение заплашва и Калифорния

BNews.bg

Катастрофално земетресение заплашва и Калифорния

Учени твърдят, че разрушително земетресение заплашва Калифорния, а Лос Анжелис може да бъде изтрит от лицето на земята

Катастрофалното земетресение в Япония е предвестник на подобни разрушителни катаклизми и в други части на света.

Земетресение с огромна сила може да разруши Калифорния в близките 30 години,

а Лос Анжелис да бъде изтрит от лицето на Земята. Ужасяващата прогноза е на професор Хари Блек, сеизмолог от университета в Бъркли, Калифорния, цитиран от италианския вестник La Stampa.

Ученият е убеден, че независимо от отсъствието на пряка връзка между земетресенията, САЩ трябва да са подготвени за трусове с невероятна сила.

Според него, постоянното придвижване на океанската плоча, която се приплъзва под материка, води до натрупване на енергия, която от своя страна провокира размествания и разкъсвания в кората в дълбочина. В резултат на досегашното придвижване на двете плочи се е натрупало огромно количество, което е било освободено на 11 март.

В близко бъдеще според учения сеизмични процеси ще се развиват във всички "невралгични зони", включително разломът Сейнт Андрюс, който преминава през цяла Калифорния, като последиците ще бъдат изключително тежки.

Професор Блек не изключва дори, че

Лос Анжелис може изцяло да потъне под водата, както и някои от островите в Тихия океан.

При това американският учен отбелязва, че градът винаги е бил подложен на риск от разрушителни земетръси.

През последните няколко години учените твърдят, че с вероятност от 99,7%, в следващите 30 година на западното крайбрежие на САЩ ще има земетресение с магнитутд минимум 6,7 степен.

Още през 2007 година специалисти от Калифорнийския университет в Сан Диего и от Оксфорд са проследили геофизичната обстановка в района и са стигнали до извода, че Лос Анжелис е разположен върху "мина със закъснител". Учените дори са изготвили "примерен" сценарии. Ако трусът в разлома Сейнт Андрюс, който преминава в посока север-юг по цялото тихоокеанско крайбрежие, съвпадне по направление,

сеизмичните вълни ще се стоварят точно в центъра на града.

По-голямата част от него ще бъде разрушена, приблизително 40 000 ще загинат под отломките, а щетите ще надвишат 150 милиарда долара.

Учените твърдят, че калифорнийският разлом е "в деветия месец". При него плочите на океана и материка се приплъзват една срещу друга със скорост от 2 до 5 сантиметра годишно. Учените следят постоянно този процес и са установили, че на някои места това припокриване вече е достигнало 6 до 8 метра.

Тъй като двете плочи си пречат една на друга, вътре се е натрупало огромно напрежение.

Затова и директорът на Центъра по сеизмология на Калифорния Томас Джордан използва образното сравнение за бременноста.

В района на разлома вече са инсталирани 250 GPS-станции, проследяващи и минимално движение на пластовете на земната кора. Тази технология позволява земетресението да бъде регистрирано няколко секунди преди началото на трусовете. Но минималната преднина би позволила да бъде спряно автоматично подаването на газ в тръбопроводите, да бъдат изключени атомните електроцентрали и да бъде оповестено населението за началото на бедствието.

Ежегодно в южна Калифорния се регистрират около 10 000 земни труса, като мнозинството от тях не се усещат от хората.

Силните земетресения в района се случват приблизително през век и половина. Последният път, през 1857 година, трусът е бил със сила 7,9 по скалата на Рихтер. 

На 8 април 1906 година именно разломът Сейнт Андрюс става причина за катастрофалното земетресение,

което напълно разрушава Сан Франциско. Силни земетресения в Калифорния са регистрирани през 1989 и 1992 година.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

 • Иво - 14:58, 15 март

  Този със звездите, гледа много филми и е забравил да си изпие успокойтелните преди да си легне. 2012 ще е като "края на света" през 2000

 • Chicago - 03:15, 15 март

  Le, kakav e toia zvedobroec ?

 • vazmuten - 18:43, 14 март

  Mnogo pak razbirash ti-glupak

 • уау КАЛИФАКИНФОРНИЯ - 18:04, 14 март

  УАУ...

 • zvezdite mi go govorqt - 17:10, 14 март

  2012 idva, a do 2036 na 13 april kogato 6te nastypi apokalipsisa ot kosmosa, 6te ima neprestani prirodni kataklizmi, koito 6te ebat maikata na 4ove4estvoto!

Напиши коментар

Коментари