понеделник, 14 март 2011, 16:34 ч.

Равносметка

Нашата АЕЦ е по-безопасна от тези в развитите страни

BNews.bg

Нашата АЕЦ е по-безопасна от тези в развитите страни

Нивото на сигурност в АЕЦ "Козлодуй" е на много високо ниво, заяви бившият директор на АЕЦ "Козлодуй" Йордан Костадинов. Според него след експлозията в японската ядрена централа обект на внимание трябва да бъдат всички ядрени централи. Йорданов посочи, че цената на тока от "Белене" ще бъде по-конкурентна на фона цената на тока от топлоцентралите.

- Господин Костадинов, експлозиите в атомната централа "Фокушима" носят ли някаква опасност за нас, пренос на радиация?

- Реално няма. Според мен нещата са малко преувеличени. Силно се съмнявам, че има някакво голямо радиоактивно замърсяване в района на централата. Мисля, че нещата се преувеличават от гледна точка на това какво реално се случва.

- Австрия поиска да се направят проверки в европейските атомни централи и изрази безпокойство относно ядрената сигурност в атомните централи в Източна Европа. Очаквате ли промяна за изискванията за сигурност в централите?

Неминуемо след този инцидент ще се вземат мерки. Това е нещо, което отдавна трябваше да се направи. Ние винаги сме искали единни норми за ядрена безопасност в Европа. Страните от Източна Европа винаги са били обект на внимание. Аз си мисля, че обектът на внимание трябва да бъдат всички атомни централи, защото съм имал възможност да посетя не по-малко от 30-40 ядрени централи, някои от които в така наречените развити страни.

Това, което съм видял, е много под нивото на безопасност на нашата централа.

Но страните, в които се намират тези централи, не допускат да се говори за безопасността на техните централи. Мисля, че такъв дебат е абсолютно необходим. Защото, когато говорим за ядрена енергетика, не можем да говорим само за цена на мащаб. Виждаме, че една авария в атомна централа надхвърля границите на една страна. Колкото повече една страна е индустриално развита, толкова вероятността от индустриален риск е по-голяма. Въпросът е докъде е търпимостта. Аз мисля, че това, което стана в Мексиканския залив е много по-голямо. Сега ще има една ожесточена атака срещу ядрената енергетика.

Смятате ли, че това ще ни се отрази на нас, най-вече върху проекта "Белене"?

Когато стана дума за проекти като "Белене" , тогава не можем да разчитаме само едно правителство да вземе решение какво да прави, защото става въпрос за едни дългосрочен проект, който 50-60 години напред. Когато се взима решение за проект като "Белене", трябва да се дискутират предимствата и недостатъците на проекта.

А не смятате ли, че организации като "Грийнпийс" например, които смятат, че избраното място за "Белене" е земетръсна зона, отново ще се активизират?

Защо "Грийнпийс"  не протестират срещу това, което се прави в Турция? Там зоната е още по-земетръсна.

Искате да кажете, че има икономически интереси?

Естествено, че има икономически интереси. Пак ви казвам, въпроси за петрола, ядрените проекти надхвърлят границите на една държава.

Допускате ли сближаване на позициите на България и Русия. Този инфлационен индекс, за който се спори, се превърна в голяма пречка за реализацията на проекта "Белене"?

Много хора от сега управляващите изрекоха много неща, които дадоха възможност на руснаците да определят индексацията съгласно техния стандарт. И сега ще бъде много трудно, не казвам невъзможно, да настъпи промяна. По такъв тип въпроси не трябва много да се говори, особено от хора, които нямат компетенциите за това нещо.

Защо според Вас не можем да намерим стабилен европейски инвеститор? Само кризата ли е виновна за това?

Всеки един инвеститор се стреми към максимална печалба в условията на политически и икономически комфорт. Кажете какво даваме от тия три неща?

Според Вас по-добре ли е да изградим 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй" или да реализираме проекта "Белене" или двата проекта да осъществим?

Ако сега тръгнем да изграждаме 7-и блок, с всичките процедури, са ни необходими минимум 15 години. А "Белене" е вече завършен в проектно отношение. А за "Козлодуй" ще ни трябва много време. Ние след три-четири години, за да си гарантираме доставките на ток, трябва да имаме една нова голяма енергогенерираща мощност.

Смятате ли, че цената на произведената от "Белене" енергия ще бъде конкурентна?

Категорично да. Сегашната цена на тока от топлоцентралите с изключение на ТЕЦ "Марица изток" 2 е около 130 лева за мегават. Цената на тока от вятърната енергия е коло 180 лева за мегават, цената на енергията от слънчевите централи е 780 лева на мегават. Като имате предвид че топлоцентаралите от 2013 година трялва да плащат по 12-14 евро  за изпуснат въглероден двуокис. При това положение цената на тока от ТЕЦ ще стане 150-160 лева на мегават след 3-4 години. Разликата между цената на тока от "Белене" и цената на тока от ТЕЦ ще бъде 60 лева тогава.  

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

 • кака Пена - 13:01, 27 апр.

  Към Нел "на такава малка страна не са и необходими ядрени реактори " А може би и електричество не ни трябва? Защото без ядрени централи или ще внасяме ток/по европейски цени и съответно ще го плащаме по такива/ или няма да ползваме електричество. Малка страна, какво са някякви си 6-7милиона!!!!!!!!!!

 • boris - 06:13, 26 март

  На България е нужна АЕЦ Белене,но Бсп и ДПС трябва да се държат далече от този проект

 • boris - 06:12, 26 март

  На България е нужна АЕЦ Белене,но Бсп и ДПС трябва да се държат далече от този проект

 • тончо - 19:26, 19 март

  Абе то, пази Боже. Да не дърпаме дявола за опашката.

 • нел - 21:46, 18 март

  Както и да го коментираме срещу природата не можем да вървим и тя си казва думата на такава малка страна не са и необходими ядрени реактори

 • Sasho - 14:36, 17 март

  NYAKOI DA SI SPOMNYA ZEMETRESENIETO VA VRANCHA.....SHTOTO POVECHETO DRASKACHI SA S JALTO NA USTATA... AZ GO POMNYA A IMASHE I JERTVI V BG.BELENE E NA EDNA KRACHKA OT VRANCHA, 7 STEPEN E NISHTO!!! HAIDE NE SI IGRAITE S JIVOTA NA HORATA, VIDYAHTE KAKVO STANA V YAPONIYA I KAKVA TRAGEDIYA E....A I YAVNO MALKO OT VAS SI SPOMNYAT CHERNOBIL... AMA CHE PROST NAROD IMA V TAZI DARJAVA

 • Незначителен - 14:48, 16 март

  Естественно че ще е по-безопасна, това което си позволяват Англия, САЩ, Франция и Япония ако щете на нас никой няма да ни позволи. Не слушайте глупостите на Иван Костов и тези около него, те са поставени точно за това.

 • НЕ ВИ ВЕРВАМ - 19:17, 14 март

  Защо лъжат хората??? Все в българия всичко било най-безопасно!!! Въпреки, че японските реактори издържат на 9-та степен пак се появиха сериозни проблеми. Козлодуй и Белене не могат да издържат трус по-голям от от 7-ма степен!!! Ако тук се получи ситуация подобна на японската не ми се мисли какъв хаос ще настане!

 • анти АЕЦ - 18:59, 14 март

  Японците с тяхната пословична култура и толерантност имат проблеми с АЕЦ.Какво ли ни чака ако тук стане нещо подобно,не ми се мисли.Страна в която обществените тоалетни миришат трябва да е предпалзива с ядрената енергия

 • така е! - 18:02, 14 март

  проверяваха ни под лупа!!!

Напиши коментар

Коментари