четвъртък, 07 април 2011, 10:49 ч.

Гражданска война

Френски хеликоптери спасиха японския посланик в Кот’ Д’ Ивоар от линч

BNews.bg

Френски хеликоптери спасиха японския посланик в Кот’ Д’ Ивоар от линч

Френски специални части са спасили японския посланик от линч. Столицата на Кот Д’Ивоар Абиджан продължава да е бойно поле. Бившият президент Гбагбо се е затворил в бункер и отказва да се предаде.

Френски хеликоптери и специални части са влезли в бой за да извадят френския посланик Окамура Йошифуми от лапите на въоръжени мародери. Вероятно посланикът в чиято родна Япония нямаше нито един сигнал за маредорество въпреки стотиците хиляди разрушени къщи сериозно е надценил морала на африканците.

Той заедно със семейството си и няколко охранители се затворили в резиденцията си в центъра на Абиджан, но домът му бил нападнат от въоръжени мъже. След спешна молба за помощ от страна на японското външно министерство, френски специални части с хеликоптери са измъкнали посланика и семейството му.

Четирима от охранителите на резиденцията обаче са изчезнали, а из цялата резиденция имало много кръв.

Франция има контингент в Кот Д’Ивоар, бивша колония на Париж от десет годни, с резолюция на ООН.

Японският посланик благодари на французите и разказа пред АФП, че е бил в изключително тежко положение. Резиденцията е била окупирана, вероятно от лоялни на президента Гбагбо части и от нея е стреляно с картечници и ракети.

В страната се води гражданска война, която е към края си, но може би поради тази причина става все по ожесточена.

Настоящият президент Лоран Гбагбо отказва да сдаде властта на Аласан Уатара, признат от ООН и се е затворил в бункер в президентския си дворец. Въпреки, че се водят преговори Гбагбо не е съгласен да признае опонента си за президент.

Заради продължаващото насилие четири милионната столица Абиджан е затегната в хватката на войната. Според Червеният кръст цивилните са в бедствено положение, няма ток, вода, лекарства и стоки от първа необходимост.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • Гохо Л - 14:08, 07 апр.

    гладна и зла маймуна с оръжие , ако не си виждал... ето!

Напиши коментар

Коментари