сряда, 13 април 2011, 12:29 ч.

Фалшиви обещания

Мними търговци на дипломи ловят „шарани”

BNews.bg

Мними търговци на дипломи ловят „шарани”

Оказва се, че дори да искаш да излъжеш работодателя си с фалшива диплома, може самият ти да се окажеш излъган и обран. Срещу солидна сума, която амбициозни мързеливци дават за фалшива диплома, често не получават нищо насреща. Мнимите търговци взимат парите и изчезват, а излъганите клиенти се страхуват да се оплачат в полицията, защото самите те са се опитали да извършат престъпление.

Дипломите. И те са стока в днешно време.

Пазарът им най-вероятно се влияе от икономическата криза и инфлацията. Оказа се, че търговците на тази стока са доста смели и си пускат обяви в различни съвсем легални сайтове.

Bnews провери как вървят цените.

По данни на един от търговците от интернет всеки може да купи диплома за завършено средно и висше образование от всяко учебно заведение в страната с успех по ваш избор. Възможно е да бъдат с дата на издаване в периода от (1996-2009) а за години преди 1996 може да се направи като преиздадена диплома (дубликат). Всичко по дипломите е същото, както на оригиналните документи имат всички необходими подписи, печати и други отличителни знаци, твърди търговецът в мейл, който получихме.

По негови данни диплома за средно образование струва 800 лв. Свидетелството за висше е доста по-скъпо.

Диплома за бакалаварска степен излиза 1800 лева, а документ за магистър - 2200 лева.

Според експерти от полицията много от тези търговци просто лъжат хората, взимат им парите и личните данни и амбициозните кариеристи остават с пръст в уста и губят парите, дадени за фалшива диплома.

Законът предвижда до 8 г. затвор за ползвателите на фалшиви образователни документи. Същото е наказанието за майсторите на фалшиво свидетелство.

През 2009 г. са подадени над 60 сигнала за фалшиви образователни документи, голяма част от тях са завършили с повдигане на обвинение.

През 2010 година подадените сигнали за фалшификати са 45.

Случаят с Калина Илиева далеч не е единственият в държавната администрация.

Много амбицирани, но мързеливи хора са се опитали да влязат в държавната администрация с фалшиви образователни документи. Полицията вече е натрупала тлъста папка с такива случаи, разкрити благодарение на професионализма на полицаите.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • копелето - 11:21, 14 апр.

    Е апропозито за Калина Илиева, нали уж 8 години... ?!

  • копелето - 11:21, 14 апр.

    Е апропозито за Калина Илиева, нали уж 8 години... ?!

Напиши коментар

Коментари