понеделник, 18 април 2011, 10:13 ч.

Смирение

Започва страстната седмица

BNews.bg

Започва страстната седмица

От днес започва Страстната седмица - последната от земния живот на Исус Христос. Всеки ден от тази седмица се нарича Велик и завършва с Възкресение Христово - Великден.

От днес започва Страстната седмица - последната седмица от земния живот на Исус Христос. Християните прославят всеки ден от тази седмица като Велик.

Велики понеделник разказва за влизането на Христос в Йерусалим и изгонването на търговците от храма. На

Велики вторник божият син прекарал в нравствени напътствия, а според църковния канон денят е отреден за смирение.

В деня на Велика сряда Юда уговорил с юдейските първенци предателството на учителя си за 30 сребърника.

Обичаят повелява на този ден да се бере здравец и да не се работи никаква домакинска работа.

Велики четвъртък се свързва с Тайната вечеря, на която Христос събрал всичките си ученици. След вечеря той взел хляб, благословил го, разчупил го, раздал на учениците си и казал: "Вземете, яжте, това е моето тяло!".

После вдигнал чашата и казал: "Пийте от нея всички.

Това е моята кръв на Новия завет, която за вас и на мнозина се пролива за прощение на греховете". След причастието Христос признал пред своите ученици, че ще бъде предаден. В четвъртък се боядисват яйцата, а първото е винаги червено. С още неизсъхналото яйце се натъркват бузките и челата на децата за здраве. Който не успее да боядиса яйцата в четвъртък, може да го направи и в събота.

Велики петък е известен още като Разпети петък - денят, в който Исус Христос е разпънат на кръста.

В деня отреден на христовите страдания не се прави и не се яде нищо. В този ден се минава под кръста и се обикаля храма.

На Велика събота се отдава почит на мъртвите, ходи се на гробища и се оставят яйца, жито и хляб. На този ден се месят и пекат козунаци. Вечерта срещу неделя християните отиват в храмовете, палят свещ и след Светата литургия се поздравяват с „Христос воскресе", а отговорът е „Воистина воскресе".

Във Всички епархии на Българската православна църква тази сутрин се отслужва Преждеосвещена Света Литургия.

Вечерното богослужение е Последованието на жениха. В митрополитски храм „Св. Марина" на град Пловдив богослуженията ще отслужи Негово високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай. От 8.00 часа започва Преждеосвещена св. литургия, а от 19.00 часа - Последование на Жениха.

 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

 • dimo - 12:30, 18 апр.

  zigani gadni

 • in hoc signo vinces - 11:52, 18 апр.

  В горната публикация никой няма предвид нещо срещу исляма, който виждам Вие изповядвате. Предлагам Ви, защо не се срещнем и Вие да ми кажете "гяур" в прав текст, в очите. Много бих искал да го направим!

 • Емил Димитров - 11:52, 18 апр.

  едвали Аллах се гордее със хора като теб

 • başıbozuk - 10:22, 18 апр.

  А така СМИРЕНИЕ, гяури

 • başıbozuk - 10:22, 18 апр.

  А така СМИРЕНИЕ, гаяури

Напиши коментар

Коментари