понеделник, 18 април 2011, 14:26 ч.

На прицел

ДАНС да провери има ли заговор срещу банките

BNews.bg

ДАНС да провери има ли заговор срещу банките

Задача на ДАНС е да установи има ли заговор срещу банките и ако има, дали той е сериозен. Това обяви пред BNews Димитър Бъчваров от ръководството на ДСБ по повод протестите срещу високите лихви на банките.

Задача на ДАНС е да установи има ли заговор срещу банките и ако има, дали той е сериозен.

Това обяви пред BNews Димитър Бъчваров от ръководството на ДСБ по повод протестите срещу високите лихви на банките.

Варненецът Светозар Николов ги организира за пореден път днес, като събра едва около петдесет човека, а преди дни стана ясно, че Съюзът за стопанска инициатива, където шеф е Алексей Петров, се присъединява към тях.

Според Бъчваров обаче акцията на Алексей е по-скоро само PR-политически ход.

„Да се събори една банкова система не е лесна работа. Особено, когато е свръхликвидна, устойчива”, каза той. Според бившия депутат БНБ се справя много добре с ролята си на сериозен контролен орган.

Бъчваров все пак не изключи възможността акцията срещу лихвите да е и заговор срещу банковата система у нас.

„Нищо не изключвам. Видели сме какво ли не.

Но това се случва по-скоро не като атака срещу банковата система, а като опит на хора, които чрез спекулативни техники, слабо законодателство и слаб контрол се обогатяват и така разрушават банковата система”, каза още икономистът.

Според него тяхната изначална цел не е просто да разрушат банковата система, а да забогатеят по незаконен начин, източвайки банките.

„Това го наблюдавахме 1995, 1996, 1997 г.”, припомни още Димитър Бъчваров. Икономистът на ДСБ обясни, че лихвите в България са високи, защото банките преценяват като високо рискова средата за инвестиции. Според Бъчваров е задача на правителството да провери дали между банките има картелни споразумения. 

„Прави впечатление, че в други страни подобни на България, лихвите са на същите, дори на по-високи нива.

В Румъния, да кажем, лихвените равнища са по-високи и по ипотечни, и по потребителски, и по текущи кредити. Сходната икономическа среда изглежда ражда сходни проблеми”, каза още Бъчваров.

Цялият коментар на Димитър Бъчваров - във видео материала!

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

 • da - 21:33, 27 апр.

  А защо ДАНС не провери на този кой му плаща да говори глупости. Банките могат да съборят икономиката и държавата а не хората.

 • Сиска - 14:39, 27 апр.

  И кое точно е заговор срещу банките ? Призива да се изтеглят спестяванията - ами нали системата ни била "добре капитализирана" Или това, че българина не иска да тегли кредити - че те нали са по желание Левон и другите мускетари нали бяха много силни и вилни, а сега пускат разни елементи да им защитават интересите От ДСБ онова момченце Мартинчо Димитров не прокара ли интереса на банките да формират лихви по кредити от цената на ресурса си, а не по пазарни правила

 • до ник - 09:16, 24 апр.

  Банките са като майка и баща заедно. Те ще ти вземат имота не защото са алчни, а защото по-добре ще се грижат за него. Ако ти вземат апартаметга, ще го санират, та като го гледаш, да ти е драго.

 • НИК - 18:35, 19 апр.

  Данс ще е по - логично да проверят - има ли заговор на банките срещу хората с тези обирджийски лихви.

 • Цървул - 22:39, 18 апр.

  Според мен ДАНС трябва да провери кой сече гората край Търговище.Все пак има опасност за ЕКОЛОГИЧНАТА СИГУРНОСТ на страната.Пък после кръвопийците от банките ако остане ресурс за тях.Изедниците народни НАКРАЯ.

Напиши коментар

Коментари