понеделник, 18 април 2011, 15:17 ч.

Премиерско застъпничество

Едномесечна отсрочка за Оловно-цинковия в Кърджали

BNews.bg

Едномесечна отсрочка за Оловно-цинковия в Кърджали

Оловно-цинковият комбинат в Кърджали ще продължи да работи, ако реши проблема с превишените норми със серните окиси. Емблематичният за Родопите завод бе затворен в понеделник заради несъответствие с еконормите. Той осигурява пряко хляба на около 300 работници плюс още около 700 миньори от Родопите.

Районната инспекция по околна среда и води в Хасково спря производството в оловно-цинковия завод, защото то не отговаря на европейските екологични стандарти.

Въпреки че намалихме с 40 на сто производството на олово, не успяхме да се справим с превишените норми на серни окиси, заяви шефът на дружеството Славия Стоянова.

Междувременно собственикът на предприятието Валентин Захариев се е срещнал с премиера Бойко Борисов и с министъра на околната среда Нона Караджова.

Премиерът е дал съгласието си, ако комбинатът реши проблема със замърсяването на въздуха до месец, да продължи да работи.

Ръководството на предприятието обеща да реши проблема.

В комбината работят над 300 човека и затварянето на предприятието ще ги остави на улицата, за това се дава и тази отсрочка.

Като верижна реакция след затварянето на завода без работа ще останат и миньорите от "Горубсо" в Мадан и други мини, които основно добиват руда за кърджайлийското предприятие. Така без хляб ще се окажат общо около 1000 родопчани в регион, където поначало безработицата е традиционно висока.

В същото време майки в града протестират срещу мръсния въздух в името на децата си и на бъдещето на Кърджали, и техният глас също трябва да бъде чут.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари