сряда, 20 април 2011, 11:44 ч.

Европрогнози

Турция неделима от ЕС, Русия тръгва към Брюксел

BNews.bg

Турция неделима от ЕС, Русия тръгва към Брюксел

Турция е неделима част от разширяването на ЕС, заяви първият президент на страната след демократичните промени - д-р Желю Желев на конференция по случай 20 г. Атлантически клуб. Русия ще се насочи към ЕС, прогнозира още той.

Голямото бъдеще на ЕС е неговото разширяване и Турция е неделима част от него, каза Желю Желев.

Експрезидентът изтъкна всички предимства от евентуално членство на Турция в ЕС . По думите те се състоят във фактите, че голяма част от турското население е младо, за разлика от "застаряваща" Европа, освен това страната има работеща пазарна икономика.

Не на последно място д-р Желев изтъкна силното влияние на Турция в Арабския свят по линия на Исляма, но в същото време, според него, тя се явява и бариера пред ислямския фундаментализъм.

Желю Желев прогнозира още, че Русия ще се насочи към ЕС.

Бившият български президент изрази надежда, че когато това се случи, в съюза няма да има спор дали да я приеме до Урал, или до Владивосток. Така, по думите му, ще се осъществи идеята на Де Гол за единно европейско пространство от Ванкувър до Владивосток, защото ЕС не е толкова географски, колкото политически и културен съюз.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

 • Бай Михал - 09:28, 26 апр.

  В тази дискусия ни най-малко не се води спор за това какъв е потенциалът и параметрите на Турция. Друг е въпросът, че освен потенциал, параметри, население, Турция има и ред недостатъци. Що се отнася до потенциалът, този потенциал е турски, не български, нито на Европейския съюз. Напълно е възможно този потенциал да е от полза и дори голяма изгода за Германия например. Въпросът опира до интереса на България и до желанието на народа като цяло, ако има кой да го пита. Щом Турция е толкова развита, нека си продължи да се развива още повече, и да помага на други, неразвити, да се развият. Когато Турция говори за общност, тя смята всички мюсюлмани и всички тюркоезични за свои. В същото време търси икономически съюз със Запада. Ако е толкова развита за какво й е този съюз? Би трябвало дори да се опасява, защото 500-милионна Европа /дори само една Германия/ има достатъчен потенциал да асимилира турските емигранти. Една високо развита индустриална страна с потенциал по-голям от турския няма от какво да се притеснява. Ще получи безпрепятстевн достъп до един голям пазар, ще се възползва от квалифицираната работна ръка, ще източи мозъци, доколкото ги има. Турският потенциал, особено като население, може само да притеснява България. За 20 години, и то при условие на митнически режим, стотици български предприятия бяха ликвидирани в резултат на турската конкуренция. Въпросът е за това дали България има интерес и дали българският народ желае да бъде в една политическа и културна общност с Турция. Никой здравомислещ не се противопоставя на турски инвестиции, на взаимноизгодно сътрудничество, дори на свободна търговия, никой не се противопоставя и на военния съюз с Турция чрез НАТО. Само една малка група неориентирани хора живеят с остаряла представа за Турция и турците. Безспорно Турция не е Османската империя и днешните турци не са поробителите от XIV-XIV век, но същевременно Турция продължава да гледа на България като на своя бивша провинция и не се е отказала от амбициите си. Достатъчно доказателства има за това, като например продължаващата вече 37 г. окупация на северната част на Кипър.

 • пак мааму стара - 19:37, 20 апр.

  забрайх, от сите комший назе българистанчовците, САМО турците НЕ НИ МРАЗАТ... пъ то и за кво да ни мразат..

 • мааму стара - 19:33, 20 апр.

  до Иван от Бургас... Иване де сички да бее куту тебе, ама кво да ги прайм... тя простотията оди пу ората не из горъта

 • до batko mushko - 17:36, 20 апр.

  batko mushko, не познаваш Турция и говориш наизус. Като на ОФ събрание, когато ставаше дума за Турция. Населението на Турция е младо 28,5 години средна възраст и е много предприемчиво. Ами те произвеждат от тахън халва до изтребители Ф16. И са религиозни, колкото сме и ние. Недей да гледаш Анадола, но и там се вчовечват. А ние, както се казва, сме за мустака! И пирони, и тухли, и цимент и какво ли не внасяме от "изостаналата" Турция. Така че, поразрови се из мрежата, прочети това-онова и ще мислиш по-различно. И иди до Одрин. Успех!

 • иван от бургас - 17:25, 20 апр.

  От 100 години насам интересите на България са били погазвани от гърци и от сърби, докато политиката на Турция към нашата страна винаги е била приятелска. И сега ако отидете в Турция, ще се убедите, че обикновените хора (независимо от възродителния процес, те гледат на него като престъпление на комунистите а не на българите) са много приятелски настроени към българите. Съвсем друга е картината в Гърция, Сърбия, да не говорим за Македония. Идете до Одрин и ще се убедите. На български ще ви говорят, няма да имате проблем с езика.

 • batko mushko - 17:17, 20 апр.

  Мишко, ако Турция не стане член на ЕС, в тази страна ще вземат връх ислямистите и Турция ще се превърне в Иран на южната ни граница. Знаеш ли как действа Иран в Афганистан и Ирак? При един милион турци в България и още толкова цигани, които винаги са с тях, и при положение,че Турция има най-многобройната армия в Европа, ти ли ще ги спреш. НАТО ще се намеси, както се намеси в Кипър, с подканване да се проявява разум. Акъла ти е колкото на една мишка.

 • batko mushko - 17:00, 20 апр.

  Трагедията на бг народа и страната започна с появяването на Желю Жабата. Жалък, мръсен турски ибрикчия. Сигурно неговите хора от ДПС са му платили сметката за парното и той се отблагодарява с това предателство. Колко е прост, просто ми е жал. Туция имала младо население. Е какво очква жабата- цяла Европа да се насели с гаджали, които даже живеещи в Германия се молят на Аллах по 5 пъти на ден и така Турция ще остане без работещо население, което ще бъде заместено от по-бедни и необразовани гаджали от арабския свят и Иран, Пакистан и какви ли не гаджалъстан. И така понеже Турция е в ЕС и тия неграмотни, смърдящи на овча лой животни, ще са със същите права като управляващите Света грамотни младежи от ситито на Лондон или Франкфурт. Какви ги разправя тоя жалък плебей. Турция щяла да спре фундаментализма!!! Един път в ЕС тя ще го пусне и ще му даде начална скорост финансиирайки го, да звладаява Стария континент, както сега правят кюрдите плащайки на неграмотни чобани да отварят пицерии, в които се перат пари от наркотици и с тях се финансират ПКК-най-терористичната организация в Света. Нещастник.

 • Тая па жаба проста!!! - 16:50, 20 апр.

  Тоя вафлите не може да яде като хората, за политика говори, откъде намери стълбички за самолет та изпълзя тоя комунистически охлюв !!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • Марин Маринов - 16:43, 20 апр.

  От къде изпълзя пак тоя. Че аз мислех.че не е жив

 • pesho svetulkata - 13:37, 20 апр.

  То, и Монката (Паси) каза че Русия ще влезне в НАТО . И, ще стане ... :)

Напиши коментар

Коментари