петък, 22 април 2011, 9:02 ч.

Смирение

Разпети петък е!

BNews.bg

Разпети петък е!

Православната църква отбелязва Велики петък, в който е разпнат Божият син. Вярващите ходят на църква, минават три пъти под масата за здраве и целуват разпятието.

Православната църква отбелязва Велики петък, който е предпоследният ден от Страстната седмица.

Това е денят, в който е разпнат Иисус Христос, за да изкупи греховете на хората.

На Разпети петък вярващите ходят на църква, минават три пъти под масата за здраве и целуват разпятието.

На вечерната служба в храма се съпреживява Христовата смърт - изнася се Христовата плащеница, посветена на погребението на Спасителя. Преди началото на службата, в средата на храма се издига „гробът” Христов, украсен с цветя, а на престола се поставя плащеницата.

По време на богослужението от олтара се понася плащеницата, с която е завито тялото Христово след свалянето му от кръста. Извършва се опелото му сред бели цветя. След като се изнесе плащеницата на вечерното богослужение

с нея се обикаля около храма и символично се извършва погребението на Христос.

В края  на службата свещеникът взима плащеницата от престола и я полага в „гроба” - в центъра на храма. Поклонението на плащеницата продължава две денонощия, до късно в събота вечер, когато тя се внася обратно в олтара - минути преди пасхалното шествие на кръста.

В София, с благословението на Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим в богослужебното последование в митрополитската катедрала „Св. Неделя” сутринта ще вземe участие Негово преосвещенство Знеполският епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит.

Вечерта в "Св. Неделя" ще бъде извършено Опело Христово с участието на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим

и преосвещените епископи Стобийски Наум, главен секретар на Светия Синод Знеполски Йоан, викарий на Софийския митрополит и Тивериополски Тихон, председател на църковното настоятелство на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

Във Варна богослуженията в катедралния храм "Успение на Пресвета Богородица" ще оглави Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Кирил.

В Пловдив, сутринта Царски часове и Вечерня с изнасяне на Светата Плащаница в митрополитския храм "Света Марина" ще отслужи Негово високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай. Вечерта от 19 часа митрополит Николай ще оглави богослужението за Опело Христово в катедралния храм "Св. Богородица".

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари