сряда, 04 май 2011, 11:38 ч.

Хронология

Историята на "Килърите" започва от Кюлев

BNews.bg

Историята на "Килърите" започва от Кюлев

Вътрешният министър Цветан Цветанов заяви пред BNews, че групата на "Килърите" се разследва активно за убийството на банкера Емил Кюлев. Според Цветанов именно от покушението на Кюлев тръгва следата към убийствата на Румен Рачев и Петър Лупов.

Убийството на банкера Емил Кюлев е не само предполагаемо дело на бандата на "Килърите", а хипотеза, която се разследва активно от МВР и прокуратурата.

Това увери пред BNews вътрешният министър Цветан Цветанов и описа схемата и логиката на това убийство, от което според него тръгва цялата история на "Килърите".

"Надявам, че ще стигнем до цялостната схема за убийството на Кюлев. От това убийство започват последващите убийства, които са свързани и с Румен Рачев, и с Петър Лупов.

Лупов е бил адвокат на Георги Вълев, който е поръчител на всички тези убийства, а Вълев се възползва от възможността да си търси вземанията от "Тракия банк" след смъртта на Кюлев. Румен Рачев е бил натоварен с цесията по вземанията и оправяне на финансовите взаимоотношения между ДЗИ и "Тракия банк", описа логиката на събитията Цветанов.

Той внесе ясноста и около предстоящото внасяне в съда на едно от делата срещу групата, което е свързано с убийствата на Рачев, Лупов и близкия до Христо Ковачки - Борислав Георгиев.

Оказа се, че групата в пълния си състав не отговаря за всички разследвани престъпления.

Обвинени като част от "Килърите" са лидерът Петър Стоянов-Сумиста, Васил Костов - Кеца, Янко Попов - Туцо, Георги Вълев, Георги Петков-Дачи, Петър Атмаджов и Райчо Стойнев-Хижаря.

Един от първите задържани беше Георги Петков-Дачи. Той обаче няма да бъде подведен под отговотрност за убийствата на Рачев, Лупов и Георгиев. Срещу него има други две дела за опит за убийство на Камен Балбузанов-Куката и Ивайло Паунов-Джованито. Дачи ще отговаря и за убийството на Юри Галев, за което ще има също отделно дело.

"До няколко дни или най-късно до 2-3 седмици се надявам първият обвинителен акт за трите убийства да е внесен в съда", заяви Цветанов.

Относно оплакванията от ареста на Петър Стоянов-Сумиста и твърденията му, че са му предлагани политически сделки, МВР-шефът отговори лаконично:

"На подсъдими не отговарям".

Цветанов обясни и защо според него прездентът на републиката може да бъде фактор за случването на съдебната реформа в България. В "Гореща точка" по ТВ7 той изказа тезата, че с правителство и президент от ГЕРБ, реформата може да се осъществи, а в момента е спъвана от кадруването на Георги Първанов.

"Гоце е участвал в политиката активно в последните 20 години. Всички квоти във всички отговорни фактори в съдебната система са кадрувани от политическите партии. Той реално е участвал в този кадрови процес",

заяви Цветанов. По думите му, Първанов трябва да носи и политическа отговорност за критиките на Европейската комисия, където мнението за българската съдебна система се припокрива с това на голяма част от българските граждани. Цветанов подкрепи виждането на посланиците на САЩ и Германия у нас, че има двоен стандарт в правораздаването.

"Не мога да приема за нормално, че едно лице, което е откраднало 16 млн. лева, ще получи условна присъда с 5-годишен изпитателен срок. Това действа демобилизиращо на всички, които работят по документирането на подобен вид престъпна дейност", припомни Цветанов присъдата на бизнесмена Христо Ковачки.

За кадруването обаче Цветанов се съгласи, че то трябва да си остане приоритет единствено на Висшия съдебен съвет (ВСС), който избира магистратите на всички постове. От началото на мандата на новото правителство обаче, ВСС заседава в непълен състав именно заради нежеланието на правителство да излъчи представителите си.

Пред BNews Цветанов потвърди, че е стартирана процедура за попълване на квотата и отрече забавянето да е търсен ефект.

"На този Висш съдебен съвет му остава година и два месеца и трябва да започне да се мисли за подбора на новите членове на ВСС, които да продължат или да започнат нещо сериозно в правораздавателната система", препоръча вицепремиерът.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

 • косо - 10:54, 05 май

  ГЕРБ си отива т .с тъпанарите се прибират на село

 • bob - 05:58, 05 май

  Българи, подкрепете ГЕРБ и АТАКА,за да спасите България

 • ВАНХОЙ - 17:49, 04 май

  А ЦЕЦО ШЛИФЕРА НЕ Е ЛИ БАНДИТ И КРАДЕЦ ! КАТО ТАКЪВ , ВЪОБЩЕ ДА НЕ ДАВА МНЕНИЯ , ЗАЩОТО ТОЙ Е СЪЩОТО ГОВНО ! КОМУНИСТ !

 • килър - 14:17, 04 май

  ако не бяха килърите,които вършеха работата на съда,щяха да са живи и Кюлев и Илия павлов и Бай Миле и Братя Илиеви и Андрей Луканов.Има с какво да се похвалим на запада.Нали така или иначе чистим бандитите...

 • Пешо2 - 14:04, 04 май

  Браво Цецо!

 • Тази - 13:08, 04 май

  В управлението на нашата държава много артисти и белетристи,и никакви професионалисти и политици.

 • ????????????????? - 12:53, 04 май

  Защо "Милата" Полиция псува на майка невинни хора и им скача по оперираните от хирург крака????????????????????????????????????????????????? Защо в една Полиция те заплашват със Блудство пред 30 други полицаи и това пак ли е част от работата им ???????????????????????????? Предполагам че вързан с белезници отзад човек ги възбужда ????????!!!!!!!111 ТАКА ЛИ Е ЦЕЦО ?????????????????????????????

 • топла и влажна - 12:21, 04 май

  От коя политическа партия тръгна пренишкият плейбой, Гоце?

 • arhar - 12:13, 04 май

  През 2009 / 2010 г. в пленарна зала ГЕРБ и АТАКА гласуваха поправки към НПК, свързани с организираната престъпност ... На 23.04.2010 г. Гоце наложи вето на тези поправки и ги прати към КС ... 23.04 е РД на доцента от ДС ... Може би всичко това е просто едно съвпадение, а не е било подарък към лоялния гражданин от страна на Гоце ?

Напиши коментар

Коментари