четвъртък, 05 май 2011, 16:41 ч.

Норми в нета

Ембарго за "порно" и "секс" в Турция

BNews.bg

Ембарго за "порно" и "секс"  в Турция

Турските власти забраняват използването в интернет на 100-ина думи, сред които "секс" и "порно", "мащеха" и "снаха". Турските власти започват да стават "смехотворни", разгневиха се от "Репортери без граници".

Турците вече няма да имат право да използват в интернет около 100 думи, сред които "порно", "секс", "полови органи", "мащеха" и "снаха".

Турският държавен надзорен орган, следящ работата на медиите и телекомуникационните компании, забрани използването в интернет на определени думи, съобщава "Дойче веле".

Наред с изрази като порно, секс, полов орган, сношение и т.н. в списъка със забранените за използване в интернет-пространството думи са и английските teen, mature, girl, fire, animal, beat, blonde и escort.

Забранява се ползването и на турски думи - мащеха, снаха, гол, възрастен и горещ.

Забранена е също употребата на думата „забрана".

Според "Репортери без граници" блокирането на отделни думи в интернет представлява атака срещу свободата на мнението.

Организацията критикува забраната и предупреди, че с действията си за налагане на цензура в световната мрежа,

турските власти започват да стават "смехотворни".

Правозащитниците настояват за промяна на съответния текст в Закона за оформяне на интернет-страниците и за превенция на престъпленията в интернет, който позволява да бъде блокиран достъпът до определени портали, срещу които има съмнения за нарушения.

Същевременно законът дава широки права на засегнатите - ако някой смята, че са нарушени правата му, той може да поиска блокирането на дадени публикации в портали и интернет-страници.

От "Репортери без граници" твърдят, че в Турция е орязан достъпът до повече от 7 000 портала. Сред тях са YouTube, Google, Google Analytics, Google AdWords, Google Docs, Myspace и Vimeo.

„Репортери без граници" смятат, че под заплаха от спиране са "Фейсбук", "Туитър" и някои други социални мрежи. 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • He-he-he - 00:22, 08 май

    I tezi se nariskat da vliazat v Evropeiskia saiuz!!! Mche te sa samo za saiuz s Lukashenko!

  • йхгулг - 13:01, 06 май

    Да ги режат бе, майка им изклатена, те са най големите чикиджии в нета, ако сте жени, ще ме разберете...

  • Бай Петко - 20:13, 05 май

    Вичко е...орязано,с изключение на турските сапунки,снемани край Босфора.Там даже някои от...сериите са презаписани и преизлъчвани два...пъти,за по-голям декишш.

Напиши коментар

Коментари