четвъртък, 26 май 2011, 7:11 ч.

Без краен срок

България и Русия още са далече от споразумение за "Белене"

BNews.bg

България и Русия още са далече от споразумение за "Белене"

България и Русия още са далече от споразумение по цената за изграждане на АЕЦ "Белене", заяви енергийният министър Трайчо Трайков в Брюксел, след като се срещна там с руския си колега Сергей Шматко и с ръководството на "Газпром".

България и Русия все още са далече от споразумение по цената за изграждане на АЕЦ „Белене”,

заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, цитиран от БНР. Коментара той направи след срещи в Брюксел с руския си колега Сергей Шматко, с президента на „Газпром” Алексей Милер и с вицепрезидента на компанията Александър Медведев.

Според министър Трайков същината на спора с руската страна е какъв да бъде инфлационния индекс върху цената от 4 млрд. евро. „Атомстройекспорт” предлага цената да бъде 6,3, а българската страна определя това като много скъпо.

„Русия много би искала да бъде поставен краен срок за постигане на споразумение за АЕЦ „Белене”. Засега не съм поемал никакви ангажименти”,

заяви министърът на енергетиката. Срокът е свързан с това за колко време техническата група по проекта ще излезе със заключение дали той отговаря на изискванията на предстоящите изпитания за устойчивост на европейските АЕЦ", допълни министър Трайков.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • ВАСИЛ ПИЧАТОВ - 21:23, 27 май

    ДАНО БОИКО ДА РАЗРЕШИ ДА НАПРАВЯТ АМЕРИКАНЦИТЕ РЕАКТОРА В КОЗЛОДУИ ЗА ГРЪМНЕ И ДАНИ ОТЪРВЕ ОТ ВСИЧКИ БОКЛУЦИ.

  • Васил Катинчаров - 09:36, 26 май

    Продължавайте да защитавате интересите на България и българския народ, Г-н Трайков! Дано ББ да не те освободи от поста заради това. Бъди внимателен когато става дума за Лукойл и АЕЦ. Те могат да ти костват поста. ББ се страхува от руските олигархични кръгове, които безцеремонно ще му отнемат живота при накърняване на руските интереси. То е като да те планират нашите служби. Спасение няма, смъртта е 100% гарантирана.

Напиши коментар

Коментари