понеделник, 30 май 2011, 8:54 ч.

Преговори в ход

Успешно защитаваме националния интерес за "Белене"

BNews.bg

Успешно защитаваме националния интерес за "Белене"

Строежът на АЕЦ "Белене" може да бъде изгоден при определени условия и целта на преговорите е да заложим такива условия, които да го направят изгоден. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков по БНТ.

Трайков заяви, че няма нищо драматично в датата 1 юни, защото срокът, до който консултантът по АЕЦ "Белене" ще се произнесе, е 30 юни.

Водят се ежедневни разговори, в които участват работни групи и екипи от БЕХ, НЕК, енергийното министерство, АЕЦ.

"Няма смисъл всеки ден да се задава въпросът какво, ако това и какво, ако онова, сопна се Трайков. Той направи забележка на водещите, че го питат само за АЕЦ "Белене":

"Дали ви интересуват въпроси, свързани с министерството на икономиката, енергетиката и туризма, или ви интересуват само въпросите на министерството на АЕЦ "Белене", заяде се министърът. Той препоръча медиите да питат руската страна, ако ги интересува какво мисли тя за новия договор за "Белене".

"Нашата задача е при всички обстоятелства да гарантираме интересите на нашата страна. И това правим. И се справяме успешно", заяви Трайков.

Целта на новия договор е да даде сигурност на хората, които живеят в България и около нея, както и за това, че в следващите 50 г. няма да имаме проблем със затварянето на централата", допълни енергийният министър. По думите му важно условие за подписване на договора е да има клауза за влизане на външни инвеститори в АЕЦ "Белене".

Има голям шанс да получим допълнителни компенсации за извеждането от експлоатация на малките блокове от 1 до 4-ти на АЕЦ "Козлодуй", вече сме ги поискали,

съобщи още Трайков. Парите са необходими за привеждане на площадката до ниво зелена поляна, което струва много пари.

В отговор на въпроса дали ще се повтори кризата от миналата година, ако спрат газовите доставки от Русия, Трайчо Трайков каза, че имаме достатъчно синьо гориво в хранилището в Чирен, както и известни количества местен добив. Можем да получим и аварийни доставки от Гърция, така че няма да се стигне до криза.

Министър Трайков също участва в пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО в Златни пясъци. Причината, по думите му, е, че

енергийната сигурност вълнува всичките ни съюзници в Пакта.

В нея влиза както сигурността на ядрените централи, така и на мрежата, по която ел.енергията достига до потребителите.

В този смисъл вече има рехабилитирани въздушни енергийни линии с нови проводници, което пък няма да позволи да се повтори режимът на тока по Южното Черноморие от миналото лято, вследствие на авариите. На 20 юни предстои пускането на нова подстанция по морето, старата е рехабилитарана и всичко това ще гарантира спокоен туристически сезон и качествено и непрекъснато ел. снабдяване, увери Трайков.

В отговор на въпроса с какво новият му зам.-министър Делян Добрев е по-добър от Марий Косев, министърът коментира философски:

"Всеки от нас има своите силни страни, Въпросът е да бъдат използвани по правилния начин." По думите му освободеният Марий Косев е проявил силните си страни, но е проявил и такива, които е можело да се оптимизират. могат да се оптимизират.

"Понякога обстоятелствата се променят така, че нещата трябва да продължат с персонални смени.", завърши иносказателно Трайчо Трайков.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • 1912 - 22:56, 30 май

    Националния интерес е да не преговаряме изобщо за строежа на Белене.

  • Симеон I - 13:40, 30 май

    АЕЦ Белене тотално, че ни закопа. Нема лошо.

  • Svishtovec - 09:48, 30 май

    Ще я направите изгодна за Вас, а не за България.

Напиши коментар

Коментари