понеделник, 30 май 2011, 16:13 ч.

Трансформация

Паметникът на Съветската армия в Княжеска градина

BNews.bg

Паметникът на Съветската армия в Княжеска градина

До края на лятото трябва да бъдат одобрени критерии за международен конкурс за визията на градинката край паметника в центъра на София.

Парковото пространство около паметника на Съветската армия в София ще се казва вече "Княжеска градина", решиха на образователната комисия в общината, след като Вили Лилков от ДСБ внесе предложението за това.

До края на лятото пък трябва да бъдат одобрени критерии за международен конкурс за визията на градинката, като вариантите за паметника са няколко, уточни председателят на комисия по култура Малина Едрева.

Идеята за конкурса се роди по време дискусия за съдбата на паметника,

след като съветници от СДС и ДСБ настояха за събарянето му.

В негова защита пък се обяви лично лидерът на БСП Сергей Станишев и засега съдбата на монумента остава неясна.

Тъмносиният Вили Лилков днес коментира, че все пак паметникът на Съветската армия не бива да се разрушава, но е нужно да се търси вариант или за вграждането му в нова, концептуално различна градина, или да бъде преместен в тематичен парк, който да събере всички паметници на тоталитаризма и тоталитарното изкуство.

Според него е хубаво, че  вече има Княжеска градина около паметника, „защото това е най-емблематичното място в столицата, в което са работили много европейци, първостроители на София".

„Няма друго такова пространство, освен Градската градина, което да е заобиколено от такива култови и красиви сгради.

Друго голямо качество е, че там е единственото останало живо място в София, в което може да се снеме силуетът на Витоша, на входа на града".

„Такива пространства в Европа и в света винаги се дават на международни конкурси. Трябва да има такъв конкурс, в който да дойдат големите майстори. Това е много скъпо и ценно място, което би трябвало да покани най-големите майстори", подчерта Лилков.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

 • ЩО Е ТО ? - 21:38, 16 юни

  ВИЛИ ЛИЛКОВ ИМА ЛИ СИ ПОНЯТИЕ ЩО Е ТО ТОТАЛИТАРНО ИЗКУСТВО ? ЗА ВСИЧКИ С ЕДНАКЪВ АРШИН ТОГАВА ! ИСКАМЕ ОТ ВИЛИ ЛИЛКОВ ПЪРВО ДА ПРЕМЕСТИ СТАТУИТЕ НА СКУЛПТОРИТЕ ВЛАДО ГИНОВСКИ,МИНЕКОВ,КРУМ ДАМЯНОВ И ВАЛЕНТИН СТАРЧЕВ. КАКВА Е РАЗЛИКАТА? СРЕЩУ МЪРТВИТЕ СКУЛПТОРИ СКАЧАТ КАТО КОЙОТИ,НО ОТ ЖИВИТЕ ОЩЕ ГИ Е СТРАХ.

 • АРХИВ-16.06.2011 - 21:26, 16 юни

  БЕЗ ПОВЕЧЕ ПОЛИТИКА В КНЯЖЕСКАТА ГРАДИНА. ИСКАХТЕ ДА СЕ КАЗВА КНЯЖЕСКА ГРАДИНА,ТОГАВА ПОСАДЕТЕ СИ ГРАДИНА, А НЕ НОВ БАТЕНБЕРГСКИ ПАМЕТНИК НА ЧАПКЪНИНА. ВИЖДАТЕ ЛИ СВИНЩИНАТА ОТ БОКЛУЦИ НА ДЕМОКРАТИТЕ НА СНИМКАТА?НИКОГА ТАМ НЕ Е ИМАЛО ТАКЪВ БОКЛУК,ДОНЕСОХА ГО ЗА МИТИНГА ЗА ДА НАПРАВЯТ ТАЗИ СНИМКА.ОТ ТАКИВА СПЕКУЛАНТИ УРОЦИ ПО ИСТОРИЯ НЕ ИСКАМЕ.КОЙТО ПРЕМЕСТИ ПАМЕТНИКА ЩЕ ПАДНЕ ОТ ВЛАСТ.ТОЧКА ПО ВЪПРОСА.

 • Кико - 09:55, 31 май

  До: Ташунко педала Бегай си у русия и ги почитай там.Тва недоразумение да отива за скрап, а парите да бъдат дадени на няякой детски дом.

 • Ташунко Сапа - 20:32, 30 май

  Същото каквото дири и паметника на американските летци бомбандирали София.Ако толкова пречи името да го прекръстят на Паметник на съветския войник, така ще почетем и войниците загинали през годините в БГ.

 • крис - 19:03, 30 май

  Що дири този позор в центъра на София.

Напиши коментар

Коментари