четвъртък, 30 юни 2011, 10:00 ч.

Краен срок

Последен ден за смяна на личния лекар

BNews.bg

Последен ден за смяна на личния лекар

30 юни е последният ден, в който здравноосигурените могат да сменят личния си лекар. Следващата смяна е през декември. Ако заминавате някъде за срок от 1 до 5 месеца, трябва да направите временен избор на джипи на мястото, където ще пребивавате.

30 юни е последният ден, в който можем да сменим личния си лекар. Ако не успеем, ще трябва да изчакаме още шест месеца - през декември е следващата ни възможност

да изберем друго джипи.Смяната става без да е необходимо пациентът да ходи да се отписва от листата на сегашния си лекар, напомнят от НЗОК. Рокадата се осъществява изцяло по служебен пътв районните здравноосигурителни каси по местоживеене. Гражданите, които искат да сменят личния си лекар, трябва да си купят регистрационна форма за постоянен избор и да я попълнят при предпочитания от тях общопрактикуващ лекар.

Местата, откъдето може да се снабдят хората с документа, ще им посочат служителите на РЗОК. След това при новоизбрания общопрактикуващ лекар заедно с регистрационната форма се представя здравноосигурителна книжка и документ за актуален здравноосигурителен статус. Ако гражданинът няма здравноосигурителна книжка, смяната се извършва с третия екземпляр от регистрационната форма за избор на личен лекар.

Когато здравноосигурен гражданин пребивава в друго населено място за период от един до пет месеца, трябва да направи временен избор

на общопрактикуващ лекар на мястото, извън постоянното си местоживеене. Изборът се осъществява с регистрационна форма за временен избор. При извършване на временен избор здравноосигурените лица се ползват с всичките си права по реда на Закона за здравното осигуряване и Националния рамков договор. При изтичане на срока на временния избор автоматично се възстановява постоянният избор на общопрактикуващ лекар.

Когато здравноосигурен гражданин пребивава в друго населено място за срок до един месец и се налага да получи медицинска помощ,

може да се обърне към всеки общопрактикуващ лекар, който има договор с РЗОК. При представяне на здравноосигурителната си книжка пациентът заплаща на лекаря само потребителска такса. До 1 септември тя все още е 2,40 лв., а след това става 2,70 лв., понеже е 1% от минималната работна заплата.

При предишната смяна на личен лекар през миналия декември малко над 120 000 българи се оказаха недоволни от джипито си и го смениха.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари