четвъртък, 30 юни 2011, 17:45 ч.

Почит

Мемориал на Ицхак Рабин в Кюстендил

BNews.bg

Мемориал на Ицхак Рабин в Кюстендил

Кюстендилският кмет откри паметна плоча на Ицхак Рабин в града - в градинката пред къщата-музей "Димитър Пешев". На откриването присъства синът на големия израелски политик - Ювал Рабин, както и посланикът на Израел Ноах Гал Гендлер.

Кметът на община Кюстендил Петър Паунов откри  пред къщата-музей "Димитър Пешев" паметна плоча на големия политик Ицхак Рабин заедно с неговия син - Ювал Рабин. На церемонията по откриването присъства и израелският посланик Ноах Гал Гендлер.

„За мен е чест, че именно Кюстендил е градът, който чрез тази мемориална плоча почита паметта на моя баща за неговата политическа и военна дейност,

за саможертва и отдадеността му в името на свободата“, каза синът на Рабин. Той благодари за гостоприемството на домакините, които го посрещнаха по стар български обичай с  традиционната питка.

„Кюстендил отдавна е доказал, че в негово лице израелският народ може да разчита на искрен и верен приятел още чрез делото на Димитър Пешев.

Горди сме, че г-н Ювал Рабин прие поканата ни. Скланяме глава пред паметта на неговия баща, който през целият си живот се бореше за свобода и равноправие, заради което бе удостоен с Нобелова награда за мир, но и заради което животът му бе насилствено отнет. ", каза в словото си кметът на града Петър Паунов.        

Известен като човек на войната и на мира, роденият в Йерусалим израелски министър-председател играе ключова роля в развитието на еврейската държава и способства за установяването на мира в Близкия изток. На 4-ти ноември 1995 Ицхак Рабин е застрелян. На тази дата е обявен национален ден в негова памет, а площадът, на който е застрелян, е наречен на негово име, както и много улици и обществени учреждения.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

 • Jhonatan - 21:49, 12 юни

  That's a nicely made answer to a challenging qesution

 • минаващ - 10:45, 01 юли

  Това верно е гавра - в Кюстендил!!!!!!! ;д Паметниците на българо-съветската армия и на Альоша се издигат над всички! ;д Единственото нещо което харесвам на комунистите е отношението и към чифутите и техният най-верен съюзник - американците! Същото е, като на Хитлер!

 • mama vi - 09:02, 01 юли

  те ни расипаха живота ! вие им дигате паметници! Тежко и горко на простотията!

 • палестина - 18:49, 30 юни

  Браво,издигат паметник на убиеца на палестински деца.

 • национал-социалист - 18:43, 30 юни

  хаха, в Кюстендил; завучи като гавричка РЕСПЕКТ!

Напиши коментар

Коментари