петък, 05 август 2011, 14:10 ч.

Предупреждение

Италиански експерт: Добивът на шистов газ в Европа е опасен

BNews.bg

Италиански експерт: Добивът на шистов газ в Европа е опасен

Един от най-известните специалисти по добив на шистов газ в света предупреждава, че опасностите от замърсяване при добив и проучвания на Стария континент са много големи. В един кладенец се влагат 82 тона химикали от различно естество за намаляване на корозията и с антибактериална цел. Това създава сериозен риск за дългосрочно замърсяване на подземните води, и то в райони близки до големите градове, обясняват експерти, цитирани от Дойче Веле.

Шистовият газ е по-скъп от този, добиван с традиционните метози, и от петрола, а при добиването му съществуват екологични рискове. Въпреки това в момента той се разработва по цял свят.

И докато добивът на алтернативен шистов газ предизвиква горещи дискусии и протести в България, другаде концерните се борят за него със зъби и нокти, пише днес в свой редакционен коментар Дойче веле.

Италианският специалист проф. Уго Билардо - един от най-големите европейски експерти по нетрадиционни енергийни източници коментира пред медията, че в САЩ добивът на шистов газ изцяло е променил структурата на петролните доставки.

До няколко години шистовият газ ще покрива една трета от енергийните нужди на страната.

9 европейски страни вече провеждат проучвания на терени за добив на шистов газ.

Във Франция, Германия, Великобритания, Швеция и Австрия са открити шистови скали от Палеозойската ера - тъкмо от тях се освобождава шистов газ.

Полша е първата сред източно-европейските страни, където проучванията са стигнали най-далеч, обяснява проф. Уго Билардо.

Конкуренцията между мощните концерни на полския енергиен пазар се засилва, защото проучванията за шистов газ се насърчават от правителството във Варшава.

Полската държава вече е издала 70 концесии на 40 оператори. В момента Полша е вносител на газ (главно руски), но през следващите години може да стане износител, пояснява проф. Билардо.

В Унгария американската "Фалкон Ойл енд Газ" е закупила терени за изграждане на шест сонди, а гигантът "Шел" проучва в Румъния.

"Шеврон" пък заяви интерес към България и  с това предизвика дебат за последствията за околната среда от добива на шистов газ.

Какъв е рискът за България?

Според проф. Уго Билардо основният проблем с добива от шистови скали е гъстотата на населението в Европа,

защото в сравнение със САЩ, където шистовият газ е енергиен източник №1, Старият континент е много гъсто населен.

Шистовият газ обаче се добива чрез пробив на терена до няколко километра под повърхността.

За да се освободи природният газ, скалите се разбиват с водна струя под огромно налягане, предизвикващо силни вибрации на терена като при земетресение,

обяснява експертът.

Дори обаче да оставим настрана сеизмологичния фактор, остава друг сериозен проблем:

петролните компании трябва да гарантират връщането на безопасна дълбочина на използваната за шистите вода,

подчертава проф. Билардо.

Водата се черпи от басейни на поне 3-4 км под повърхността. За добиването на газ в един кладенец се използват 19 милиона литра вода, от която близо половината изтича обратно в кладенеца.

В един кладенец се влагат 82 тона химикали от различно естество за намаляване на корозията и с антибактериална цел.

Това създава сериозен риск за дългосрочно замърсяване на подземните води, и то в райони близки до големите градове.

В някои случаи питейната вода се замърсява с метан до такава степен, че може да се запали, предупреждават еколозите.

Италианският професор също предупреждава правителствата, които издават концесии за шистов газ, че

големите концерни често си затварят очите пред еко-опасностите.

Личният му опит показвал, че петролните компании действат по правилата само при строго определени договорни условия.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

 • Сашо - 17:30, 12 окт.

  До сега българското правителство да е правило референдум за проучване/добив на газ? Аз не съм чул! Даже и да има - ще бъде манипулиран.

 • радо - 22:43, 30 септ.

  Защо се спъва алтернативната зелена енергия? Прост пример със слънчеви фотоволтаични или РV панели: 1.)1Ват инсталирана мощност струва на дребно около 3 евро. А ако инвестира държавата или даде възможност частни компании да инвестират в тази област то цената драстично може да се намали , а от там и цената за потребителите ! 2.)Колко се очертава да ни струва АЕЦ Белене? Може би около 10 млрд евро с горивото , отпадъците и куп скрити от общественото внимание "други и прочие" разходи. 3.) А сега прости сметки за 4-ти клас! 10 000 000 000 : 3 = 3 333 333 333 , т.е. 3,333 ГВт мощност от слънце ! За справка 5 и 6-ти блок на АЕЦ са по 1ГВт . При това със срок на експлоатация минимум 25 години. Без радиоактивни отрадъци , без доставки на гориво на все по големи цени(заради комисионните:) и неизвестно откъде.

 • ина - 05:50, 18 септ.

  Шом не сте съгласни-споделяйте с близки;приятели;съседи.Включете се в някоя група във Фейсбук за повече информация.

 • giulia - 17:49, 04 септ.

  Ne sym syglasna da se pravjt izsledvanij v Bulgaria... da si gi pravjt na tehni teritorii

 • Ми - 17:35, 30 авг.

  И аз гледах "GASLAND". Изобщо не виждам как малка държава, като България, ще се справи с такава еко катастрофа!

 • mitko - 22:35, 28 авг.

  Ми незнам какво да ви кажа едни казват, че не е вазможно да се случи екологична катастрофа 2-ри казват, че ще се случи незнам, но всеак сам ПРОТИВ !

 • Силвия - 12:36, 24 авг.

  Следете във Facebook темата против проучването и добиването на шистов газ и не оставайте безпричастни към това тъмно бъдеще, което ще настъпи заради последствията от тази лудост!!!!!!!!!!!!! Всичко е в нашите ръце, ръцете на народа!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • истоия - 10:51, 24 авг.

  Преди векове така е изчезнал най-напредналия за времето си народ- маите. С жертвопреношения са отровили водата си. Защо не се учим от историята?

 • 2 - 10:47, 24 авг.

  Няма по-тъпо животно от човека, никой не сере там където яде. Извинявам се за цинизма, ама е така.

 • христо - 22:51, 21 авг.

  Хората са полудели!гледах филма"GASLAND" и онемях колко сериозни са последиците от тези сонди!ако се позволи това в България-КРАЙ с нас!

Напиши коментар

Коментари