вторник, 20 септември 2011, 16:16 ч.

В един и същи строй

И СДС не иска музея на соца

BNews.bg

И СДС не иска музея на соца

След БСП и Георги Първанов и от СДС се противопоставиха на открития от правителството музей на социалистическото изкуство. Сините разкритикуваха тоталитаризма и попитаха кой е е дефинирал експонатите като изкуство.

СДС поиска истински музей на тоталитаризма, който да напомня за всички страни на този режим и да почете паметта на провалените човешки съдби.

Сините излязоха със специална декларация, в който се противопоставиха на открития вчера от правителството музей на социалистическото изкуство.

Срещу музея вече се обяви и БСП, както и президентът Георги Първанов.

Аргументите на сините да се опълчат срещу музея на соца са, че

тоталитарният режим е съсипал живота на хиляди българи, създал е привилегии за малцина, направил е лагерите и Държавна сигурност

и 45 години е определял централно какво е история, култура и изкуство.

Сините обвиниха ГЕРБ, че пак се опитват да напишат историята. Те попитаха управляващите как са били избрани творбите, изложени в експозицията, кой е дефинирал експонатите като изкуство,

чия собственост са те и защо никой не говори за конкурс за концепция и управление на този музей.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

 • Габи - 10:42, 22 септ.

  Не е коректно да се говори за Музей на соца, а за творчеството и творбите в периода 1944-1989 г. В този период работиха две поколения творци. Първите бяха завършили в Германия, Франция, Италия и др. и оставиха като художници, скулптури,композитори и т.н прекрасни творби. В областта на науката също постиженията бяха от европейско и световно ниво - Странски, Коларов, С.Иванов, Каишев, Христов,Д.Йорданов и много др. академици и професори. Второто поколение бяха ученици на първото и немалко творци от него се проявиха също в посочените области, разнасяйки по света авторитета и славата на БГ. Тоталитарната власт държеше много на нивото на културата, та дори и на спорта, като фактори, агитиращи в полза на "недозрелия и зрелия соцализъм". Изтеклите от 1989 г. 22 години не могат да се посочат като такива, спомагащи дори е за издигането, а дори за поддържането на нивото преди посочения водораздел. За това спомогнаха най-вече ниската култура, та дори липсата на култура в някои хора, които оперделяха насоките на развитие на демократична БГ.Управляващите от всички цветове и тези, които ги дирижилраха зад кулисите, са за окайване.Затова ритат десните сили и БСП,защото едно е да се пънеш по телевизионните канали и да смяташ, че някой ти вярва, и съвсем друго - да си културтрегер. Иначе трегери и диреци дал Господ.

 • Нико - 21:10, 20 септ.

  Ами нали СДСто са рожба на тази комунистическа партия,как ще одобрят да отива в музея. Между другото, то в този музей ще влезне и т.н СДС след предстоящите избори. Всички комунистически отрочета като костофф,жеката лумпена,малтинчо и другите сини комунистически креатури.

 • Лъвчо - 20:11, 20 септ.

  След време и Бойко,Цветанов,Фидософа и Станишев,Вежди и за тях има място в муцея оставено.Забавата ще продължава!!!!

 • Аз си го искам! - 17:07, 20 септ.

  Няма да го искат ами! Нали там трябва да се наредят мумиите най-малко на Костоф и жельо! Като го гледам и Мартинчо Дъ.-то се е запътил натам! Стефчо Соф. и Баклъджиев що да не са там,я?

Напиши коментар

Коментари