понеделник, 26 септември 2011, 13:04 ч.

Образование в чужбина

Кандидат-студентите все по-често избират Скандинавските страни

BNews.bg

Кандидат-студентите все по-често избират Скандинавските страни

Скандинавските страни са все по-предпочитана дестинация от страна на българските кандидат-студенти. Причината за това е, че висшето образование там е безплатно. Правителството на Русия отскоро покрива 75% от таксите на чуждестранните кандидати, но най-апетитни за младите българи остават висшите учебни заведения във Великобритания, Франция и Германия.

Най-често избираните от кандидат-студентите дестинации за обучение в чужбина са Великобритания, Франция и Германия.

Причината за това е, че техните езици са най-популярни сред младите хора и се изучават в училищата, заяви Бистра Илиева, организатор на европейското изложение "Отворени врати на образование в чужбина".

Тройното увеличение на таксите в английските университети несъмнено ще откаже много от кандидат-студентите.

Таксите в университетите на Острова варират между 6 000 и 9 000 паунда на година, но все пак кандидатите имат възможност да се възползват от нисколихвени студентски кредити. Ако един студент се завърне в България и се хване на работа, погасяването на кредита започва тогава, когато студентът си стъпи на краката и може да се похвали с доходод от 6 000 паунда на година. 

Франция прави първи стъпки към включването на чуждестранните кандидат-студенти в централизираната система за прием. Таксите тук са традиционно ниски - около 500 евро, а разнообразието на програми е голямо. Сходно е положението в Германия, където българската група студенти на второ място по големина. Таксите за висше образование са в рамките на 800 евро на година, а редица бакалавърски и магистърси програми се предлагат и на английски език.

Все по-желана дестинация за продължаване на образованието в чужбина се оказва Русия.

Правителството е взело решение да покрива 75% от таксите на чуждестранните кандидат-студенти,

като годишната такса за обучение в университетите там е между 700 и 3 000 евро.

Холандия продължава да защитава репутацията си на водеща страна, която предлага над 1500 бакалавърски и магистърски програми на английски език. Таксите там варират между 1 700 и 1 800 евро на година. През 2010г. 1450 български студенти са заминали, за да продължат обучението си именно там.

Въпреки че приема с отворени обятия българските студенти, Холандия не им предоставя добри възможности за работа

Това до голяма степен е свързано и с позицията на страната за присъединяването на България към Шенген, смятат организаторите на изложението, обясни Кристина Семкова от организаторите. Голяма част от студентите успяват да си намерят само нискоквалифицирана работа, и то нелегално.

Висшето образование в Дания, Швеция, Норвегия и Финландия е безплатно, което мотивира все повече кандидат-студенти да предпочетат образованието в чужбина пред българското.

В трите държави се предлагат общо над 2000 специалности, които се преподават изцяло на английски език.

Повече информация за продължаване на образованието си в чужбина, младите хора ще могат да получат по време на поредното издание на изложението "Отворени врати за образование в чужбина". На 27 и 28 октомври домакин на събитието в столицата е хотел "Радисън". Форумът ще обхване иградовете Хасково (28 септември), Стара Загора (29 септември), София (30 септември), Варна (3 октомври).

Всеки посетител ще получи безплатна, лична консултация относно програмите и процедурите за кандидатстване, както и за необходимите документи директно от представители на присъстващите учебни заведения.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари