четвъртък, 20 октомври 2011, 14:52 ч.

Потупване по рамото

Шефът на Сикрет сървис хвали службите ни

BNews.bg

Шефът на Сикрет сървис хвали службите ни

Доверието и комуникацията в партньорството между службите на България и САЩ никога не са били по-добри, констатира шефът на Сикрет сървис Марк Съливан, който направо от летището дойде за среща с премиера Бойко Борисов, вътрешния министър Цветанов и главния секретар на МВР Калин Георгиев в Министерския съвет.

"Макар че говорим различни езици, ние сме свързани в партьорство. Във всяко партньорство е необходимо доверие и комуникация. Никога то не е било толкова силно с българските партньори както сега", коментира Марк Съливан, представен от Борисов като ръководител на "службата, която охранява най-важните неща - американския президент и долара" - Сикрет сървис.

Гостът похвали успехите постигнати от българските служби в партньорство с американските при разбиването на престъпни групи, които фалшифицират валута.

"Преди няколко години започнахме да работим като партньори в борбата с фалшифициране на валута, България беше една от страните, в които виждахме най-много фалшива валута. Благодарение на министър-председателя и на правителството това количество намаля, похвали службите ни и премиера Марк Съливан.

Над 30-40 съвместни успешни операции сме провели с американските си партньори и съвместно с Европол, припомни премиерът Борисов.

Топ охранителят на САЩ пък заключи, че вече си партнираме и в битката срещу киберпрестъпленията, а именно те са най-голямото предизвикателство на днешния ден.

На второ място като най-рискови и опасни шефът на Сикрет сървис нареди финансовите престъпления по света.

Борисов от своя страна си спомни как, когато беше главен секретар на МВР, през 2001 г. е бил на посещение в САЩ и доверието към страната ни е било нула процента, докато

сега ни идват на крака и шефовете на Европол и Сикрет сървис.

"2001 година имаше нула доверие към България, бяхме на второ място след Колумбия по фалшива валута, изтъкна Борисов.

Тогава срещи с директори и заместниците им били отказани, а домакините, които го удостоили с внимание, били "едно ниво над портиера", разказа Борисов. "Днес директорът на Сикрет сървис прелита океана, за да участва в наша конференция за киберпрестъпленията", направи сравнението премиерът.

Борисов каза, че в миналото с него се е срещнал „едно ниво над портиер” като главен секретар, а днес директорът на Сикрет сървис прелита океана, за да участва в наша конференция.

Съливан е в София за участие в международната конференция по киберсигурност и киберпрестъпност.

"Радвам се, че България я няма вече в тези черни списъци, че други държави се издигат в тази класация, а ние имаме подкрепата, уважението с всички служби, които се борят с престъпността в САЩ", заяви Бойко Борисов.

Стана ясно още, че вицепремиерът Цветан Цветанов ще посети САЩ и ще се срещне с представители на партньорските служби за борба с престъпността.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • Ташунко Сапа - 15:28, 20 окт.

    Борисов от своя страна припомни, как когато беше главен секретар на МВР през 2001 г. и е бил на посещение в САЩ доверието към страната ни е било нула процента.?!Че това за хвалене ли 0% доверие когато е бил главен секретар.Нещо да не би неправилно да цитирате думите на Борисов, да не се наложи после да се правят корекции "На 4 очи при Цветан Цветанов", опа пардон "На 4 очи при Цветанка Ризова" :).

Напиши коментар

Коментари