събота, 22 октомври 2011, 20:56 ч.

Алпинстка трагедия

Българин загина при изкачване на връх в Непал

BNews.bg

Българин загина при изкачване на връх в Непал

Българинът Николай Апостолов Проев е загинал при нещастен случай в Непал, съобщиха от Министерство на външните работи (МВнР).

Трагичният инцидент станал на 20 октомври по време на изкачване на планински връх Чако /Chako/, чиято височина е 6704 м. Проев бил част от 7-членна група български алпинисти. Няма информация за други пострадали.

Посолството в Делхи е в контакт с туристическата компания, организирала експедицията, и очаква да има телефонна връзка с българската група. Кризисен център към МВнР започнал организация по репатрирането на тленните останки на Николай Проев.

50-годишният Проев е от Банско и е един от най-известните ни алпинисти, пише Е-79.

Николай Проев е част от Клуба по алпинизъм към НСА. Експедицията по изкачването на връх Чако в Хималаите по план трябваше да завърши на 27 октомври. За изкачването на Чако от Клуба по алпинизъм са кандидатствали с проект пред Министерството на физическото възпитание и спорта, подкрепен от Българската федерация по катерене и алпинизъм. Връх Чако се намира в масива Дамодар Химал на границата с Тибет.

Върхът е изкачен за първи и единствен път до този момент през 2007 година. Изкачването, което е предприето от българската експедиция е било по южния ръб на върха, в експедицията са участвали 7 души. Сдружение „Клуб по алпинизъм НСА”, от което е част Николай Проев, е един от водещите клубове в страната. През последните години неизменно е в призовата тройка на класацията на Българската федерация по катерене и алпинизъм. Загиналият Николай Проев беше част от експедицията, която изкачи на европейския първенец Монблан парализирания ни сънародник Иван Кожухаров.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари