вторник, 25 октомври 2011, 7:22 ч.

Контрааргументи

Сурогатното майчинство не трябва да бъде разрешавано никога

BNews.bg

Сурогатното майчинство не трябва да бъде разрешавано никога

Лука Воланте е президент на групата на Европейската Народна Партия/Християндемократи в Парламентарната Асамблея на Съвета на Европа. Той е у нас като част от групата наблюдатели на местните и президентските избори. Покрай ангажиментите си по вота Воланте даде излаз на позицията си по въпроса на сурогатното майчинство пред BNews. В сряда предстои проектозаконът за узаконяването му да бъде гледан в парламента.

- Г-н Волонте, каква е позицията на ЕНП по въпроса на сурогатното майчинство?

- Не съществува официална позиция на ЕНП по отношение на сурогатното майчинство. И все пак е ясно от цялата Програма за ценностите на ЕНП, от извеждането на преден план на достойнството на човешката личност от зачеването до нейната естествена смърт в хетеросексуалното семейство, че темата за сурогатното майчинство контрастира с всички основни ценности на ЕНП.

Всъщност , ако се отстоява достойнството на личността още от нейното зачеване и ценността на семейството,

не би могло да се приеме, че могат да се одобрят закони, които да са против правото на децата да знаят, да живеят и да бъдат възпитани от истинските си естествени родители и в собственото си семейство.

Още по-малко пък Всеобщата Декларация за правата на детето би могла да бъде пренебрегвана и потъпквана.
В подкрепа на казаното съществуват политически и морални основания, както и международни договорености,  към които лично за мен се добавят и основанията на вярата.

Не виждам как един християнин (в моя случай един католик) би могъл да постави на мястото на Бога някой лекар в бяла престилка.

- Имате ли информация в колко страни в Европа е разрешено сурогатното майчинство? Каква е ситуацията в Италия по този въпрос?

- Нямам идея колко европейски държави имат специално законодателство по темата за сурогатното майчинство, във всеки  случай не са много. В Италия не съществува никаква възможност от подобен род. Не съществува сурогатно майчинство, тъкмо защото бихме искали да зачитаме правата на детето, на родителите и семейните ценности.

Необходимо е да разберем страданието на тези, които не успяват да имат деца, но това не означава, че трябва да приемем подобно решени

още повече, че съществува процедура по осиновяване. Броят на абортите в България е такъв, че при един добър закон, който да насърчава бързото осиновяване веднага след раждането, би могло да се избегнат абортите и да се направят щастливи хиляди семейни двойки всяка година. Един подобен закон би наредил България сред най-напредналите страни в цяла Европа и западните страни. Единствено недоволни ще бъдат големите аферисти, които спекулират с човешкото страдание чрез подобни експерименти.

- Има ли случаи, при които заместващата майка отказва да предаде детето или прави аборт, защото се отказва от процедурата?

- Има подобни случаи в Съединените Щати, където майки не са пожелали да дадат роденото от тях  дете на семейна двойка. Отделянето на детето от собствената му майка и то още от първите мигове на живота е огромна и ужасяваща несправедливост.

- Какви са законодателните механизми това да бъде избегнато?

- Единственият истински юридически инструмент е да се избегне законодателство по темата сурогатно майчинство, което не е от никакво съществено значение за една нация. Защо да не се подобрят законите в полза на майчинството и на семейството, защо не се приеме специален закон за вътрешното и международно осиновяване? Защо не се борите с моралната и социална чума на абортите, разяснявайки на жените цялата сериозност, която крие прекъсването на бременността и че е по-добре да дадат детето си за осиновяване?

- Запознат ли сте с проекта на българския закон за сурогатното майчинство? Одобрявате ли го и известно ли Ви е, че българските- партии членски на ЕНП имат противоположни  позиция по този въпрос?

- Не познавам българския проектозакон в тази материя, но съм изумен, че въобще се обсъжда подобен проектозакон. Не смятам, че в момент на такава международна и европейска криза „сурогатното майчинство” е приоритет, който трябва да се обсъжда в Парламента. С цялото ми уважение към моите приятели и колеги от ЕНП в България, смятам, че те могат и трябва да обсъдят мерки в полза на живота и на семейството. Социалната сплотеност и бъдещото развитие зависят от инвестициите в живота и в семейството, това е политическият „приоритет” в Европа, а не „сурогатното майчинство”.

- Вие сте автор на проект за Всеобща декларация за човешкото достойнство. Смятате ли,  че всички партии-членски на ЕНП следва да защитават еднакви позиции по въпросите на биоетиката, сред които е сурогатното майчинство.

- Декларацията от Сан Хосе за „Човешкото достойнство” е документ, който прави история и има своя отзвук във всички всеобщи декларации, приемани по цял свят. Смятам, че българските партии, които принадлежат към семейството на ЕНП и са изправени пред етични и биотехнологични предизвикателства, би трябвало възможно най-скоро да излязат с общо становище, което да представят заедно в Парламента и пред обществото, и в което да отстоят човешкото достойнство и семейството.

- И все пак, ако приемем, че проектът бъде подложен на гласуване и приет от българския парламент, смятате ли, че е необходимо сурогатното майчинство да е разрешено само за двойките, които имат сключен брак, както е предвидено в проекта на българския закон?

- Сурогатното майчинство никога не трябва да бъде разрешавано. Повтарям, осиновяването е инструментът, който отговаря на желанието за майчинство и бащинство на лицата, които не могат да имат деца, което, разбира се, не означава, че тези деца могат да имат двама бащи или две майки...Достойнството на живота  не би могло да бъде поверено в ръцете на някакви нови учени.

Внимание, да не изпадаме в тоталитарното изкушение да създаваме деца по свой образ и подобие или да вкарваме в „пазара” за сперма и оплодени яйцеклетки известни актриси и шампиони

в областта на спорта с илюзията, че „правим дете по мярка”. Всяко човешко същество е дар, а не пазарен продукт.

- Може ли да се предотврати превръщането на сурогатното майчинство в бизнес? И какви са вашите съвети по отношение на прилагането на едно такова майчинство?

- Бизнесът, свързан със сурогатното майчинство, е изцяло неизбежен. Всички сме чели, че съществуват семенни банки в САЩ, които продават  сперма или оплодени яйцеклетки от руси, бели, красиви и високи донори. Или пък, че във Великобритания са се вдигнали цените за сдобиване на пазара със сперма и оплодени яйцеклетки...Не ви ли напомня за нещо това?

Не е възможно никой да не се сеща за експериментите на тоталитаризма и на националсоциализма от миналия век.

Идеята за съвършеното дете е трагедия за семейството и обрича детето, родило се по сурогатен начин. Наскоро Съдът в Люксембург излезе с ясно решение, че човешките ембриони са субект на правото, а не са обект за „лабораторни опити”, като даде справедлива дефиниция за човешкия ембрион още от мига на зачеването. Внимание, нека не си играем с живота! Що се отнася до закона за сурогатното майчинство, на който аз си оставам противник, то нека кажем, че никой не е в състояние да гарантира тотална прозрачност.

Дали оплодени яйцеклетки и сперма, взети в България, ще бъдат използвани за експерименти?

Ще се продават ли в чужбина? Дали в клиниките винаги ще има достатъчно коректен контрол? Повтарям, внимание преди да отворим тази врата. Щом веднъж се приеме норма за „сурогатното майчинство”, трудно е да проумеем докъде може да се стигне с течение на времето. Едно е сигурно – частните клиники ще направят много пари, а семействата и децата ще бъдат съсипани.

Превод: Тони Николов

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

 • Aliya - 13:09, 24 авг.

  Жената е връзката между мъжа и Бога, между мъжа и естеството на Съществуванието. Жената е майката на живота и е всеотдайно отдадена на неговото опазване и закрила. Затова и силата й е огромна, а всяка сила плаши завоалираните интереси. В един непрекъснато насаждан свят на хомосексуалността, проституцията и сурогатното „майчинство“ жената е сведена единствено до безопасен репродуктивен орган и тяло за използване като вещ, за да ражда на гей семействата деца по планирана поръчка така, както се притопля чуждо ястие във фурна. По този начин жената е унизена не само тялом, но и духом. Защото ако на една майка й отнемаш рожбата, та било то и в планирано раждане чрез така нар. Сурогатно „майчинство“, ти й разкъсваш не само тялото, но и душата – и нейната, и тази на детето й. Ето защо сурогатното „майчинство“ е всъщност анти – майчинство, отлъчвайки майка от детенцето й така, както само еничарите някога са го умеели! Сурогатното майчинство е и вид проституция и търговия с човешките тела, на път да бъде узаконена и световно наложена. Сурогатното майчинство е нечуван геноцид не само срещу жената, но и срещу децата, и срещу цялото човечество, като посяга на корена на човешкото съществуване – майчината любов и неразривната връзка между майка и дете.

 • Теодора Пиралкова - 20:08, 12 ноем.

  Абсолютно против съм сурогатното майчинство да бъде разрешавано по какъвто и да е начин. Това е жестоко и нечовешко потъпкване правата и интересите на детето. То се превръща в неодушевена стока, обект на договор и пазарлък. Абсолютно е прав Воланте, това е цинична и неморална жестокост спрямо детето и към износващата жена.

 • Валерия - 21:45, 02 ноем.

  Абе хора вие сте ужасно задръстени егоисти.Разбира се,че трябва да бъде разрешено сурогатното майчинство.Това е наистина една много благородна постъпка ,та дори и да се заплаща някаква разумна сума.Ако вие сте от тези,които имат здравословни проблеми и не могат да имат собствени деца дали ще мислите по този начин. Сурогатсво е имало дори преди векове под различна форма.Бъдете хора!!!!!!!!!

 • Орлин - 15:27, 02 ноем.

  Йосиф - осмелявам се да коментирам, като подмина грубостта Ви и липсата на уважение към г-н Воланте. Коментарът Ви на Библейската позиция е абсолютно извън контекст, и е абсолютно погрешен! 1) Господ заповядва на всеки мъж да има 1 жена (Бит 2:18, ...) и да и е верен! Яков нарушава тази заповед. 2) Рахил (една от жените на Яков)завидя на сестра си.. Яков се ядоса.. Това са все погрешни мотиви за последвалото погрешно действие в тази ситуация от живота им; многоженството е грях, завистта и гнева също... Решението да спи и да направи дете на слугинята е потънало в бунт и грях към Бога! 3)Христос в Новия Завет повтаря в Мат 19:4,5 (и на доста други места в НЗ) разбирането на Бога за брака - между 1 мъж и 1 жена докато смъртта ги раздели, като сексуалната чистота и вярност е част от брачния "завет"! И т.н. Писанията трябва да се разбират и ползват в контекста им, а не извън него. По вашата логика на безпринципност и цитат извън контескта, например самоубиството на Юда Искариотски може да се посочи за пример, че Господ одобрява самоубийството!! Абсурдно, нали. Господ дава живота и децата са награда и благоволение от него. Ако нямаме наши, нека покажем грижа за много други... Това е истински християнската грижа, Йосиф...

 • Иосиф - 12:57, 01 ноем.

  Ако бъде разрешено сурогатното майчинство, шансът на субекти като горния ушат екземпляр да се размножат, ще намалее още повече. Впрочем, на вниманието на този пишман християнин и другите псевдохристиян-пишмандемократи: старозаветната Сара дори разрешава на съпруга си Яков да влезе при слугинята й, а тя да роди в скута на господарката си. Да помогнеш на своята сестра-християнка да се сдобие с рожба е похвална и благородна жертва. Но в наше време политиците са се сговорили да пречат на разбирателството и солидарността между хората. Политиците са слуги на мафиотите, новите робовладетели.

Напиши коментар

Коментари